Obituario: Francesc Xavier Permanyer Mon 



Francesc Xavier Permanyer Mon, fallecido el domingo 16 de junio de 2019 a los 78 años de edad tras perder la batalla contra un cáncer destructor, era el tercero de los cinco hijos de Pere Permanyer Puigjaner, fundador de Montesa. El tercer vástago del creador de la mítica marca ha sido hasta su desaparición el auténtico continuador de la saga Montesa y persona que guardaba con pulcritud y orden todo el archivo de la que fue mítica factoría. Xavier Permanyer fue en su día uno de los máximos directivos de Montesa.

Uno de sus tres hijos es Susanna Permanyer, gran motorista y habitual en los rallyes de regularidad y uno de los miembros activos del Moto Club Impala, que salvaguarda con extraordinario éxito la memoria de la marca y de este producto Montesa.

----------------------------------------------------

”La història de Montesa segueix. Ara, Montesa sou vosaltres, l'afició!”

Aquesta frase ens la deia fa pocs mesos en Xavier Permanyer Mon. Tristament, en Xavier ens ha deixat.

Des del MCI, el primer de tot és una sentida i sincera abraçada a la seva filla Susanna, companya nostra. Així també a tota la família Permanyer i a tots els montesistes. En Xavier sempre ha estat el pont, l'amic entre la marca i l'afició. Des dels seus inicis a Montesa es va preocupar pels pilots i va estar sempre al costat dels que competien per la marca.

Avui, amb curses a Montmeló guanyades per pilots catalans, ell que tant ha estimat les curses i els rallys ens diu adeu. Xavier, gràcies pel teu exemple, la teva amistat i el teu testimoni! Sempre que rodem amb Monteses estaràs amb nosaltres!!

Moto Club Impala
Josep Itchart

-----------------------------------------------------

Panel sobre la familia Permanyer situado en la exposición permanente “Viladrau, 100 anys de Motor”, inaugurada el 31 de enero de 2016. Esta exposición aún puede verse en Espai Montseny, de Viladrau. El comisario de la exposición fue Josep Autet.

Familia Permanyer y Montesa
La familia Permanyer, creadora de Montesa, es originaria de Viladrau por parte de madre, Rosa Mon, casada el día de Reyes de 1937 con el joven industrial barcelonés Pere Permanyer Puigjaner. El primer hijo de ambos, Pere, nació en 1937 en Viladrau y ahí pasó los primeros años de su vida. Con el final de la contienda civil, Pere Permanyer y Rosa Mon se afincaron en Barcelona pero siempre continuó siendo una genuina familia que permaneció muy vinculada a Viladrau, algo que sigue pasando hoy en día con los cinco hijos de aquella unión: Pere (5-12-1937), Carmen (1-11-1938), Xavier (7-5-1941), Mercè (1-11-1943) y Jordi (15-2-1950).

En 1944, Pere Permanyer Puigjaner, nacido el 21 de julio de 1911, inició un desarrollo evolutivo de su industria de fabricación de gasógenos para la automoción, abriendo una nueva rama de sus actividades hacia el sector de las motocicletas. Nacía así Montesa, marca que con los años alcanzaría una importancia fundamental en el motociclismo español y mundial, una marca mítica que se ha convertido en un símbolo de culto para muchas personas.

Viladrau no sólo ha sido un segundo lugar donde la familia ha vivido las temporadas de verano, sino una zona donde también fue a menudo el banco de pruebas de las Montesa, en especial de las de fuera de carretera. Permanyer ha sido para Viladrau lo que Montesa ha sido para Permanyer, algo indisociable con un largo camino en común.

En los años 50, con la celebración del 4 Capitales motociclista las Montesa del equipo oficial eran habituales en Viladrau y el patio de la casa de los Permanyer se convertía en un improvisado taller. Desde aquellas fechas, Viladrau y su entorno se convirtieron en base para las pruebas y evolución de las motocicletas Brío o Impala. A principios de los años 60, con la celebración en Viladrau de los primeros triales del estado español, los Permanyer, sus pilotos y las diferentes Montesa de trial y enduro fueron cada vez más numerosas en sus aledaños, motos que a menudo eran cedidas a pilotos locales y al ganador de la Challenge MCV, lo que convirtió a los Permanyer en activadores de toda una época.

---------------------------------------------

Família Permanyer i Montesa
La família Permanyer, creadora de Montesa, és originària de Viladrau per part de mare, Rosa Mon, casada el dia de Reïs de 1937 amb el jove industrial barceloní Pere Permanyer Puigjaner. El primer fill de tots dos, Pere, va néixer el 1937 a Viladrau i aquí va passar els primers anys de la seva vida. Amb el final de la guerra civil, Pere Permanyer i Rosa Mon es van establir a Barcelona però sempre va continuar sent una genuïna família que va romandre molt vinculada a Viladrau, cosa que segueix passant avui dia amb els cinc fills d'aquella unió: Pere (5-12-1937), Carmen (1-11-1938), Xavier (7-5-1941), Mercè (1-11-1943) i Jordi (15-2-1950).

El 1944, Pere Permanyer Puigjaner, nascut el 21 de juliol de 1911, va iniciar un desenvolupament evolutiu de la seva indústria de fabricació de gasògens per a l'automoció, i va obrir una nova branca de les seves activitats cap al sector de les motocicletes. Naixia així Montesa, marca que amb els anys aconseguiria una importància fonamental en el motociclisme català, espanyol i mundial, un nom mític que s'ha convertit en un símbol de culte per moltes persones.

Viladrau no només ha estat un segon lloc on la família ha viscut les temporades d'estiu, sinó una zona on també va ser sovint el banc de proves de les Montesa, especialment de les de fora de carretera. Permanyer ha estat per Viladrau el que Montesa ha estat per Permanyer, quelcom indissociable amb un llarg camí en comú.

En els anys 50, amb la celebració del ‘4 Capitales motociclista’ les Montesa de l'equip oficial eren habituals a Viladrau i el pati de la casa dels Permanyer es convertia en un improvisat taller. Des d'aquelles dates, Viladrau i el seu entorn es van convertir en base per les proves i evolució de les motocicletes Brío o Impala. A principis dels anys 60, amb l’organització a Viladrau dels primers trials de l'estat, els Permanyer, els seus pilots i les diferents Montesa de trial i enduro van ser cada vegada més nombroses en els paratges viladrauencs, motos que sovint eren cedides a pilots locals i al guanyador de la Challenge MCV, la qual cosa va convertir als Permanyer en activadors de tota una època.

Fotos

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es