Competició viscuda: Competició i sort (català + castellano) 



Per Carles Puig.

1988 pintava bé, venia de vèncer a la pujada a La Comella de 1987 a l’invicte Campió de Catalunya i d’Espanya de grup N, Pere Pinsach, tots dos amb els nostres R5 GT Turbo, i després de guanyar dos anys seguits, 86 i 87, el Campionat d’Andorra absolut i també el de Catalunya de muntanya de grup N, l’any 1986 –sense tenir cap patrocinador–, per fi semblava que en tindria un!! L’objectiu seria fer el català de ral·lis dins de la Copa Renault, però la SORT va fer que el patrocinador no arribes mai. De sobte va caldre ser realista i veure fins a on podia arribar.

Del costat esportiu vaig veure que el Campionat de Catalunya de Muntanya pintava molt bé, una legió de GT Turbo com el meu molt ben pilotats, estaven a punt per seguir el campionat, i tot i això vaig decidir no fer el Campionat d’Andorra per centrar totes les meves forces en el català. Rivals no me’n faltaven... havia tornat a la competició el llorejat i rapidíssim Joaquín Reyes; hi corria el molt eficaç Ferran Urteu, que acabaria essent el meu etern rival i amic; Joan Vinyes jr., futur campió d’Andorra, Catalunya, Espanya i Europa, tant en muntanya com en ral·lis... I encara més: Enric Rosselló, que havia despuntat anys abans en el Volant RACC i guanyat el Trofeu FAE; el sempitern i ràpid Ramon Rosell; el meu amic Carles Batlle; Francesc Sánchez; Lluís Villegas; mes tots els pilots locals que aniríem trobant –i de gran nivell– com Francesc Ambudio, Josep Maria Costa, Marià Batet; etc., es a dir, que de competència de nivell no en faltaria pas.

El campionat va començar a Sant Bartomeu del Grau, una prova que jo no havia fet mai però que em va agradar perquè era ràpida, com a mi m’agraden. La prova va anar molt be i vaig fer primer de grup N, seguit de Reyes i de Vinyes i anant a una mitjana de més de 110 km per hora, cosa que va ser molt comentada en aquell moment. La següent prova era el Montseny, amb màxim coeficient, i resulta que jo vaig ser operat uns dies abans i me la vaig perdre. El Joan Vinyes va fer una gran cursa i va guanyar la categoria, impressionant a tota la gent del Campionat d’Europa.

Després tocava Engolasters, córrer a casa sempre te un plus i si tot va bé encara més; vaig fer primer, seguit de Joan Vinyes i Ferran Urteu, ells dos separats nomes per 218 mil·lèsimes, i jo tornava a estar primer de grup N en el campionat. Després una prova de foc, Sant Cugat–Tibidabo, una cursa molt difícil per a mi ja que era molt complicada d’entrenar, degut al tràfic, per la qual cosa només vaig poder fer dues vegades i sempre amb problemes afegits. A la cursa vaig acabar tercer, darrera de Francesc Ambudio i de Joaquín Reyes. Francament, no crec que en aquesta prova els hagués pogut guanyar, i tenint problemes encara menys... però seguia primer del campionat català de grup N.

Tocava la meva prova favorita de Catalunya, Gironella–Casserres, cursa ràpida i amb baixades que quan vaig començar a córrer em va costar molt d’agafar-li l’aire, però que amb el pas del temps va ser especial per a mi. Aquesta va ser una prova èpica, al matí del diumenge vàrem estar esmorzant junts amb el Joaquín Reyes i l’Enric Roselló i la rivalitat i el bon rotllo anaven de la ma. Pocs minuts després, el Joaquín tenia una sortida de carretera terrible, en quarta a fons, i a tots se’ns va gelar la sang, per sort no va passar d’un esglai i uns quants cops al cos del Joaquín, que arrel d’això va decidir deixar de córrer. En el terreny purament esportiu vaig guanyar, amb l’Enric Rosselló segon i el Ramon Rosell, tercer. Després del repartiment de premis vaig cedir el meu trofeu de primer de grup N al Joaquín Reyes, aquest era el nostre nivell de competitivitat però també de companyonia aquell any 1988.

Sense adonar-nos-en ja estàvem en la segona part del campionat i jo seguia primer de grup N i tercer de la general del campionat. D’aquesta manera vàrem arribar a Sant Feliu de Codines, prova que també m’agradava molt, malgrat ser territori de l’Enric Rosselló, amb qui vaig tenir una lluita fortíssima, lluita que només vaig poder resoldre a favor meu per 38 centèsimes, la competitivitat era molt alta. Tercer va ser en Francesc Sánchez, que sempre estava molt a prop nostre.

En aquesta prova vaig tindre un dels “sustos” més grans de la meva trajectòria esportiva. Resulta que sortint en quarta a fons d’una corba cega vaig trobar-me alguns espectadors al mig de la carretera i per SORT els vaig poder esquivar i salvar una desgracia... SORT, sí, SORT, i es que a aquestes alçades del campionat començava a tindre la sensació de que la SORT DELS DEUS estava amb mi i jo podia controlar-ho tot, “sustos”, problemes mecànics, etc. i a més dominava el campionat de grup N amb molta diferència i era tercer de la general absoluta, darrera en Joan Vinyes pare (barqueta Lola) i en Joan Fernández (barqueta Osella). Fins i tot anava per davant d’en Xavier Riera (BMW M3), a més... què podia fallar?, a fi de comptes quedava per córrer Bixessarri, la meva prova favorita d’Andorra a on l’any abans havia fet tercer escratx i primer de grup N, fins i tot per davant del Gerard de la Casa amb el Mercedes 190, en un terra humit i mig gelat! Quedava també Prades, prova que coneixia i m’agradava, i La Llacuna, que no havia fet mai però m’agradava i semblava que podia anar be per al meu GT Turbo, QUE IL-LUS!!!

Resultat de tot plegat:

Bixessarri: llanda coronada i sortida de carretera en quarta velocitat a la primera pujada d’entrenaments... “no passa res, una mica de mala sort la te qualsevol i segueixo primer amb molta diferència de punts”. Els altres: Urteu, primer; Vinyes, segon; i Rosselló, tercer.

Prades: primer en els entrenaments i, a la primera pujada de cursa, el captador de l’encesa s’espatlla... i com que no en tenia cap de recanvi, cursa perduda... “tranquil, encara estic primer i tanta MALA SORT no pot seguir, a La Llacuna anirà millor”. Els rivals: Vinyes, primer; Rosselló, segon; i Costa, tercer.

I arribem al desenllaç de la “tragèdia”:

3ª Pujada a la Serra de La Llacuna: la setmana abans de la cursa vaig agafar una grip de cavall, 40º de febre... malgrat estar amb molta temperatura vaig baixar el dissabte al matí per tal de córrer, què més pot anar malament? La meva assistència, el meu germà, te problemes baixant i no arriba... què més pot passar?... es posa a diluviar... faig una pujada d’entrenaments amb els neumàtics amb els que m’havia desplaçat per carretera des d’Andorra –abans no he dit que a les curses hi anàvem rodant per carretera– i me’n vaig a dormir. A veure si l’endemà hi ha més sort... “a fi de comptes, encara estic primer i amb l’avantatge de punts que tinc amb que faci cinquè de classe, ja guanyo el campionat... i una mica de SORT he de tenir, no??”.

Diumenge de cursa, 13 de novembre de 1988, segueixo amb febre, però per mi no quedarà, pujo el millor que puc i faig quart de grup N, primer fa el Joan Vinyes i segon l’Enric Rosselló, sempre han estat molt a prop meu durant la temporada però fins ara mai m’havien guanyat, i el tercer el fa l’enyorat Marià Batet, que era el local de la pujada. La diferència del primer al quart classificat és nomes de 1 segon i 96 centèsimes, no es gaire, oi??. No, però aquesta mínima diferència val un campionat que guanya el Joan Vinyes. Però, no hem dit que fent cinquè guanyava jo?: si, però se’m va escapar un petit detall: els punts ESCRATX, i es que en situacions normals els grup N no els agafàvem, però en una pujada planera, amb un terra que sempre patina i a més a més humit, no només havíem acabat primer, segon, tercer i quart de grup, també ho havíem fet de la general absoluta!!!

El que d’entrada va ser un gerro d’aigua freda, amb el temps es va tornar en una lliçó de vida que m’ha servit en el terreny esportiu, però per sobre de tot en l’aspecte professional i en la vida privada: mai s’ha de donar res per fet i, per suposat, això significa que mai més he dit blat fins que no ha estat al sac i ben lligat!!

Ah! i per cert, la SORT em va compensar dos anys després, el 1990, quan vaig tenir la SORT i el privilegi de seguir en el palmarès del Campionat de Catalunya de Muntanya al nostre recordat campió de campions: Joan Fernández, ja que vaig guanyar el campionat absolut, primer pilot amb un cotxe de grup N en aconseguir-ho.

La SORT, o el destí... sempre tenen la ultima paraula!

© Carles Puig Sánchez
Sant Julià de Lòria, Principat d’Andorra
Setembre de 2023
JAS Info Service

-------------------------------

Competición y suerte

Por Carles Puig

1988 pintaba bien, venía de vencer en la subida a La Comella de 1987 al invicto Campeón de Catalunya y de España de grupo N, Pere Pinsach, ambos con nuestros R5 GT Turbo, y después de ganar dos años seguidos, 86 y 87, el Campeonato de Andorra absoluto, y también el de Catalunya de montaña de grupo N, en 1986 –sin tener ningún patrocinador–, ¡por fin parecía que iba a tener uno! El objetivo era el de hacer el catalán de rallyes dentro de la Copa Renault, pero la SUERTE hizo que el patrocinador no llegase nunca. De repente hizo falta ser realista y ver hasta dónde podía llegar.

Del lado deportivo vi que el Campeonato de Catalunya de Montaña pintaba muy bien, una legión de GT Turbo, como el mío, muy bien pilotados, estaban a punto para seguir el campeonato, y aun así decidí no hacer el habitual campeonato de Andorra para centrar todas mis fuerzas en el catalán. Rivales no me faltaban... había vuelto a la competición el laureado y rapidísimo Joaquín Reyes; allí corría el muy eficaz Ferran Urteu, que acabaría siendo mi eterno rival y amigo; Joan Vinyes jr., futuro campeón de Andorra, Cataluña, España y Europa, tanto en montaña como en rallyes... Y todavía más: Enric Rosselló, que había despuntado años antes en el Volant RACC y ganado el Trofeu FAE; el sempiterno y rápido Ramon Rosell; mi amigo Carles Batlle; Francesc Sánchez; Lluís Villegas; más todos los pilotos locales que nos iríamos encontrando –y de gran nivel– como Francesc Ambudio, Josep Maria Costa, Marià Batet; etc., es decir, que competencia de nivel no faltaría.

El campeonato empezó en Sant Bartomeu del Grau, una prueba que yo no había hecho nunca pero que me agradó porque era rápida, como a mí me gustan. La prueba me fue muy bien e hice primero de grupo N, seguido de Reyes y de Vinyes y esto a una media de más de 110 km por hora, algo que fue muy comentado en aquel momento. La siguiente prueba era el Montseny, con máximo coeficiente, y resulta que yo fui operado unos días antes y me la perdí. Joan Vinyes hizo una gran carrera y ganó la categoría, impresionando a toda la gente del Campeonato de Europa.

Después tocaba Engolasters, correr en casa siempre tiene un plus y si todo va bien todavía más; hice primero, seguido de Joan Vinyes y Ferran Urteu, ellos dos separados solamente por 218 milésimas, y yo volvía a estar primero en el campeonato de grupo N. Después vino una prueba de fuego, Sant Cugat–Tibidabo, una carrera muy difícil para mí puesto que era muy complicada de entrenar, debido al tráfico, por lo cual solo pude hacerla dos veces y siempre con problemas añadidos. En la carrera acabé tercero, detrás de Francesc Ambudio y de Joaquín Reyes. Francamente, no creo que en esta prueba los hubiera podido ganar, y teniendo problemas todavía menos... pero seguía primero del campeonato catalán de grupo N.

Tocaba mi prueba favorita de Catalunya, Gironella–Casserres, carrera rápida y con bajadas que cuando empecé a correr me costó mucho cogerle el aire, pero que con el paso del tiempo fue especial para mí. Esta fue una prueba épica, por la mañana del domingo estuve desayunando con Joaquín Reyes y Enric Roselló y la rivalidad y el buen rollo iban de la mano. Pocos minutos después, Joaquín tenía una terrible salida de carretera, en cuarta a fondo, y a todos se nos heló la sangre, por suerte no pasó de un susto y unos cuantos golpes en el cuerpo de Joaquín, que a raíz de esto decidió dejar de correr. En el terreno puramente deportivo gané, con Enric Rosselló segundo y Ramon Rosell, tercero. Después del reparto de premios cedí mi trofeo de primero de grupo N a Joaquín Reyes, este era nuestro nivel de competitividad, pero también de compañerismo aquel año 1988.

Sin darnos cuenta ya estábamos en la segunda parte del campeonato y yo seguía primero de grupo N y tercero de la general del campeonato. De este modo llegamos a Sant Feliu de Codines, prueba que también me gustaba mucho, a pesar de ser territorio de Enric Rosselló, con quien tuve una fortísima lucha, batalla que solo pude resolver a mi favor por 38 centésimas, la competitividad era muy alta. Tercero fue Francesc Sánchez, que siempre estaba muy cerca de nosotros.

En esta prueba tuve uno de los “sustos” más grandes de mi trayectoria deportiva. Resulta que saliendo en cuarta a fondo de una curva ciega me encontré algunos espectadores en medio de la carretera y por SUERTE los pude esquivar y salvar una desgracia... SUERTE, sí, SUERTE, y es que a estas alturas del campeonato empezaba a tener la sensación de que la SUERTE DE LOS DIOSES estaba conmigo y yo podía controlarlo todo, “sustos”, problemas mecánicos, etc. y además dominaba el campeonato de grupo N con mucha diferencia y era tercero de la general absoluta, detrás Joan Vinyes padre (barqueta Lola) y Joan Fernández (barqueta Osella). Incluso iba por delante de Xavier Riera (BMW M3), además... ¿qué podía fallar? A fin de cuentas, quedaba por correr Bixessarri, mi prueba favorita de Andorra donde el año antes había hecho tercero scratch y primero de grupo N, incluso por delante de Gerard de la Casa con el Mercedes 190, ¡en un suelo húmedo y medio helado! Quedaba también Prades, prueba que conocía y me gustaba, y La Llacuna, que no había hecho nunca, pero me gustaba y parecía que iría bien para mi GT Turbo, ¡QUÉ ILUSO!

Resultado de todo:

Bixessarri: llanta coronada y salida de carretera en cuarta velocidad en la primera subida de entrenamientos... “no pasa nada, un poco de mala suerte la tiene cualquiera, y sigo primero con mucha diferencia de puntos”. Los otros: Urteu, primero; Vinyes, segundo; y Rosselló, tercero.

Prades: primero en los entrenamientos y, en la primera subida de carrera, el captador del encendido se estropea... y como no tenía ninguno de repuesto, carrera perdida... “tranquilo, todavía estoy primero y tanta MALA SUERTE no puede seguir, en La Llacuna irá mejor”. Los rivales: Vinyes, primero; Rosselló, segundo; y Costa, tercero.

Y llegamos al desenlace de la “tragedia”:

3ª Pujada a la Serra de La Llacuna: la semana antes de la carrera cogí una gripe de caballo, 40° de fiebre... a pesar de estar con mucha temperatura bajé el sábado por la mañana para correr, ¿qué más puede ir mal? Mi asistencia, mi hermano, tiene problemas bajando y no llega... ¿qué más puede pasar?... se pone a diluviar... hago una subida de entrenamientos con los mismos neumáticos con los que me había desplazado por carretera desde Andorra –antes no he dicho que a las carreras íbamos rodando por carretera– y me voy a dormir. A ver si al día siguiente hay más suerte... “a fin de cuentas, todavía voy primero y con la ventaja de puntos que tengo con que haga quinto de clase, ya gano el campeonato... y un poco de SUERTE tengo que tener, ¿¿no??”.

Domingo de carrera, 13 de noviembre de 1988, sigo con fiebre, pero por mí no quedará, subo lo mejor que puedo y hago cuarto de grupo N, primero hace Joan Vinyes y segundo Enric Rosselló. Siempre han estado muy cerca de mi durante la temporada, pero hasta ahora nunca me habían ganado, y tercero lo hizo el añorado Marià Batet, que era el local de la subida. La diferencia entre el primero y el cuarto clasificado es solo de 1 segundo y 96 centésimas, no es mucho, ¿¿verdad?? No, pero esta mínima diferencia vale un campeonato que gana Joan Vinyes. Pero, ¿no hemos dicho que haciendo quinto ganaba yo?: sí, pero se me escapó un pequeño detalle: los puntos SCRATCH, y es que en situaciones normales los grupo N no los cogíamos, pero en una subida muy llana y con un suelo que siempre patina y además húmedo, no solo habíamos acabado primero, segundo, tercero y cuarto de grupo, ¡¡también lo habíamos hecho de la general absoluta!!

Lo que de entrada fue un jarro de agua fría, con el tiempo se convirtió en una lección de vida que me ha servido en el terreno deportivo, pero por encima de todo, en el aspecto profesional y en la vida privada: nunca se tiene que dar nada por hecho y, por supuesto, esto significa que ¡¡nunca más he dicho trigo hasta que no ha estado en el saco y bien atado!!

¡Ah! Y, por cierto, la SUERTE me compensó dos años después, en 1990, cuando tuve la SUERTE y el privilegio de seguir en el palmarés del Campeonato de Catalunya de Montaña a nuestro recordado campeón de campeones: Joan Fernández, puesto que gané el campeonato absoluto, primer piloto con un coche de grupo N en conseguirlo.

La SUERTE, o el destino... ¡siempre tienen la última palabra!

© Carles Puig Sánchez
Sant Julià de Lòria, Principado de Andorra
Septiembre de 2023
JAS Info Service

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es