La meva història (Part 1). Complir un somni 



Per Xavier Girbau Grané.

Vaig néixer en el mes de gener de 1958 al barri barceloní de Gràcia, en una família de classe modesta on el pare era l’encarregat en una empresa de pintura industrial i la mare feia “sus labores”, que no eren poques, amb dues germanes que tinc des que vaig veure la llum.

La meva trajectòria en el motorsport va ser d’uns quinze anys corren i, cinc més, fent de control o de cotxe de seguretat als ral·lis Catalunya i Costa Brava. Aproximadament tindré fetes més de 200 curses entre pilot i copilot.

A casa no teníem cotxes però no sé per què però amb 10 o 12 anys em va picar l’afició per l’automobilisme. Curiosament, a mi m’agradava el futbol però un dia llegint el diari esportiu “Dicen”, a la ultima fulla hi havia una crònica d’una cursa de cotxes Sport a Montjuïc i no sé com, però em va entrar el cuc de l’automobilisme. A partir d’aquell moment vaig començar a comprar revistes de cotxes: Autopista, Velocidad, Fórmula, Sport Auto francesa... i vaig flipar.

Recordo com si fos ara anar a Montjuïc a veure al Tour Auto de 1971, amb les imatges inoblidables d’aquells cotxes i les olors del combustible dels Alpine; imatges que tinc gravades de Vic Elford, assegut dins el seu fantàstic Ferrari Daytona, menjant cuixetes de pollastre; o de Jean-Claude Andruet, Marie-Claude Beaumont, Gérard Larrousse, Jean-Pierre Jabouille, etc. etc. També recordo veure la sortida del Rallye Barcelona-Andorra, amb el Seat 1430 del Manel Juncosa i els Porsche 911 de la Escudería Repsol. També recordo haver agafat el tren fins a Manresa, per anar a veure la sortida del Rallye 2000 Viratges.

Quan vaig acabar el batxillerat, el meu pare ja em tenia preparat el meu camí professional, que era entrar al Banco Popular Español (per la seva feina, tenia contactes) i començar com a botones de l’ascensor. Quan em vaig veure visualitzat amb una gorra pujant i baixant senyors amb corbata i puros, em vaig negar amb rotunditat. Jo volia anar amb “granota” de mecànic i aprendre a treballar en cotxes i, a ser possible, de competició.

I així va ser quan jo mateix, veient els adhesius dels cotxes de competició a las revistes i amb 14 anys, vaig començar a trucar a dos llocs per oferir-me d’aprenent i després, a les tardes/nits, anar a estudiar a l’Escola Industrial. El primer lloc on vaig anar va ser a can Juncosa, però em van dir que esperés a finals de any; després vaig anar a J.Soler... i van agafar-me rapit. I aquí va ser on va començar tot. Vaig tenir el privilegi de treballar i conèixer als Baturone, Xiol, Bäbler, Ezpeleta, Torredemer, Pla, Jean-Claude, Rottier, Manuel Serrano, Franquet, Rabat, Brunells, Perejoan, Brugué (per cert, veí del taller), Federico Van der Hoeven, Luis Rosal, Cañellas, etc. etc. Qui em tenia que dir que, bastants anys després, jo estaria fent amb en Cañellas un curs de pilotatge a Can Padró, com monitors els dos.

Mentrestant, un tal Javier Gil va posar un anunci en una revista buscant gent per crear un club que es diria “Pole Position”, per tal d’anar a fer de controls a les curses, club que es va situar a un local que es deia “Can 60”, a Barcelona. Vam coincidir amb nouvinguts com Joan Roda, Joan Minguell, etc. etc. Bàsicament col·laboràvem amb la Penya Motorista 10 por Hora, el RACC i la Penya Motorista Barcelona. Vàrem fer curses de motocròs, ral·lis i també vam ser al circuit de Montjuïc. De totes les curses en què vaig treballar n’hi ha dues que em van marcar molt, les dues a Montjuïc.

Una, les 24 hores de Montjuïc de 1973, on a un noi que es deia Jordi Planas i a mi ens van atropellar al control del Poble Espanyol (*llegir més detalls al final del text). No vaig sortir-ne gaire ben parat (9 mesos de baixa) ho tenia gairebé tot trencat però pitjor li va anar a ell, ja que li van haver de tallar una cama.

L’altre cursa de Montjuïc de trist record va ser la última que es va fer de Fórmula 1, al 1975. Els del club, estàvem de controls des del semàfor de sortida de boxes fins a l’angle de Miramar. No cal dir res més... L’únic que recordo de bo d’aquell G.P. es que gràcies a l’Arturo de Necto vam poder esmorzar amb els mecànics de Ferrari i interactuar d’alguna manera amb els grans: Stewart, Ickx, Regazzoni, Hunt, Lauda, Fittipaldi, etc. etc.

Mentrestant, acompanyava a l’Arturo a fer assistències quan ell ja havia marxat de J.Soler per entrar a Necto. Recordo un Guilleries que a la mitja part li vaig canviar els discos de fre i les pastilles a l’FL de l’Aman Barfull, quan ja tenia un disc trencat per la mitat de tant prim que estava, a punt d’abandonar, però va poder seguir. Sempre que ens veiem parlem d’aquesta anècdota. Gran estimació i gratitud per l’”Arturu”, ja que va ser un mestre per mi, tant de la mecànica com de la vida.

I no recordo com va ser, però va sortir-me la oportunitat de fer de copilot al Rallye Girona de 1975 del Ramírez de Verger, amb un Seat 124 de grup 2. Desastre de pilot i de ral·li. Vam caure avall a Cladells, de baixada direcció a Santa Coloma, i vam estar tota la nit a la intempèrie, sense ningú que vingués, fins que es va fer de dia i algú finalment ens va veure. Un bon debut. No sabia què dir a casa dels pares quan vaig tornar, ja que amb 17 anys tenia llicència de “navegante”, que es com es deia llavors fer de copilot. El que passava es que per tal que el pare em firmes la autorització li vaig dir que era per fer una gimcana de la Coca-Cola...

I a partir de aquí la trajectòria de copilot va començar de veritat. En Josep Maria Jordà, també client de J.Soler, em va oferir sortir amb ell de copilot. En Jordà era un pilot reconegut, molt segur conduint i seriós en la preparació de les curses. El mateix any 1975 vam fer el Campionat de Catalunya de Ral·lis amb un FU 1600, que després va passar a 1800 grup 1. Gran escola i, a més, vaig alternar també en algun ral·li aïllat amb en Francesc Junoy i un Seat 1430-1600 de grup 1. També amb en Salvador Bohigas, amb un altre Seat 1430-1800 però en aquest cas un Rèplica de grup 2. Amb en Jordà vam seguir amb un Simca 1000 de grup 2, fet per Juncosa, corrent proves de Catalunya, el Fallas i el 500 km. d’Alacant, tots amb bons resultats.

La final del Desafio es feia en el Critèrium Luis de Baviera i el Simca va quedar totalment destruït en el tram Hoyo de Pinares, on se’ns va trencar una ròtula de suspensió i vam anar a petar contra una roca que ens va deixar de cap per vall. Adéu-siau Simca... Més endavant, amb la inquietud del Jordà i els seus contactes, va fer néixer l’equip Opel/Sony/Ibertracción, amb un Ascona 2000 de grup N, fet a Conrero, i mantingut per l’estimat Jordi Ramos i el Suñé.

Va se llavors quan el mestre Zanini, de la ma de l’estimat Josep Autet, van crear el Campionat Zanini Racing. Jo mai havia tingut la creença de poder anar ràpid i, sobretot, de poder fer un ral·li conduint sota pressió. Llavors, com a “divertimento” vam sortir en una prova del ZR amb el Seat 850E de quarta ma que tenia, només amb suspensions i frens. Entrenaments del tram de Joanet, de terra, sortida del camí i ens va haver de treure un tractor al matí. Bé, coses que passen... En un ral·li, no recordo quin però sí que estàvem força amunt en la classificació amb la Rosa Passolas, conduint un cotxe precari. En fi, aquí va començar la meva contradicció de córrer com a pilot o seguir fent de copilot, que es una cosa que feia força be.

El campionat mes assequible en aquells temps era el Trofeu FAE, ja que podies comptar amb molt recolzament del RACC. Vàrem pensar amb un cotxe molt econòmic, que llavors va ser el nouvingut Panda 45. Amb aquest cotxe va començar la meva etapa de pilot de veritat, era l’any 1981. Sempre recordaré les verificacions del Montseny-Guilleries d’aquell any, amb en Josep Tuneu de copilot. Semblava que fóssim dels bons, tothom ens mirava aquell cotxe estrany amb el que sortiríem. Aquell any vam fer segons del FAE (campionat complert: ral·lis, pujades i circuit), lluitant amb els Seat 127-1010 i amb pilots rapidíssims: Manjarín, Llambés, Bosch, Pujadas, Castelló, Lencina, Domingo, Bufí, etc. etc.

Però el millor premi va ser el que em van donar a final d’any (llavors es feia): el trofeu al millor esportista per votació de tots els participants del Volant. Igualment inoblidable va ser la sortida al ral·li Gibralfaro, puntuable per a la Copa Panda. Ja ens veus a la Rosa Passolas, la meva parella aleshores, i jo, amb el cotxe carregat i cap a Màlaga. A la sortida del primer tram ens vam trobar el Carlos Sainz i el Juanjo Lacalle, entrenant amb un “muleto” i ens diuen que l’auto de córrer el tenien a l’hotel, damunt un remolc, glupssss!!!! Bé, com que no teníem temps només vam fer dues passades per tram i sense poder seguir el rutòmetre. Els temps del ral·li anaven sortint frec a frec amb el Sainz, però vam penalitzar 20 minuts en perdre’ns en un tram d’enllaç. Adéu i tornada a casa amb el Panda, tirant-nos els plats pel cap amb la Rosa, per tal de veure qui tenia la culpa (va ser meva, per no fer-li cas).

L’any següent vaig fer de nou el Volant amb el Panda i també vam fer una excursió al Rías Baixas, sempre amb la Rosa Passolas de copi, en un ral·li que era Campionat d’Espanya i de la Copa Panda. Ens va anar molt bé, vàrem acabar tercers i ens vam poder pagar les vacances a Vigo (anàvem de càmping). I cap a Catalunya per carretera per empalmar amb el Rallye Osona. Aquest any vaig fer també de copilot amb el gran Jaume Rubiràs, amb un R5 Copa de grup 2 (un dels pilots més ràpids amb els què he anat) i la estructura de l’Arnalot, dins de la Xarxa de Concessionaris Renault de Catalunya. Vam fer diverses curses, amb molt bons resultats. Però la aventura es va acabar per a en Rubiràs al Rallye Granollers, on vam patir un accident important i ell va acabar malferit dels tendons del braç i va haver de deixar de córrer.

L’any 1983 potser va ser un dels anys més moguts. Vaig seguir fent el Volant RACC amb el Panda, amb molt bons resultats. També vaig sortir al Critèrium del Vallés amb un FL 1800 de sèrie, amb en Salvador Rondoni de copi, i vam poder acabar quarts escratx, darrera dels Morera, Vélez i Burrull. No va estar gens malament. Igualment vaig participar de copilot amb el gran Joan Arnella en diversos ral·lis, tant amb el Seat 2000 ”pepino” com amb l’Escort. Inoblidable.

La part dolenta va ser a final d’any, tenia el Panda espatllat i el Domènec Serra em va deixar el seu 127-1010 per fer el Rallye Girona. No vaig saber ser conservador, anàvem fent uns temps molt bons (el cotxe corria i s’aguantava més que el Panda) i ens vam sortir a Els Àngels... i sinistre total per un error de les notes. Qui m’anava a dir que el cotxe que va caure a sobre nostre, al barranc, era el del Jaume Parals qui, més endavant, em compraria el Panda.

L’any 1984 es tenia que planificar bé de cara el Volant RACC per intentar guanyar-lo. Primer s’havia d’escollir un auto que amb poca preparació pogués tenir possibilitats de guanyar. I l’escollit va ser el Talbot Samba Rallye. Vaig anar a molts concessionaris a buscar ajuda i al final va ser Kefren, de Barcelona, el que em va ajudar en la compra, recanvis i assistència.

Final 1a part. Quan estigui llesta la segona part, tindreu notícies!

© Xavier Girbau Grané
7 de novembre de 2023
JAS Info Service

(*) XIX 24 hores de Montjuïc (1973)

Més detalls, segons la premsa de l’època, sobre l’accident a les 24 hores en què va estar involucrat en Xavier Girbau i que ell mateix explica en el text

La Vanguardia, 11 de julio de 1973.– Se encuentra en grave estado el control y el espectador que durante la celebración de las 24 Horas de Montjuich fueron arrollados por la Suzuki 500 del holandés Piet Hogervorst, cuando ambos trataban de ayudar a poner en marcha la Ducati 500 de Jesús Batlló.

El que actuaba de control, en el lugar donde se produjo el accidente, Francisco Javier Girbau Grané, de 15 años, sufre “shock” traumático y la fractura de ambos fémures. El otro accidentado, Jorge Planas Manzano, joven de 16 años, espectador de la carrera, sufre fractura del fémur derecho y abierta de la tibia y peroné de ambas extremidades inferiores y su estado es considerado grave, como consecuencia de una fuerte lesión traumática en el abdomen. Ambos muchachos están siendo atendidos en el Centro Quirúrgico de Peracamps.

-----------------------------------------------------

Mi historia (Parte 1)

Cumplir un sueño

Por Xavier Girbau Grané.

Nací en el mes de enero de 1958 en el barrio barcelonés de Gracia, en una familia de clase modesta en la que el padre era encargado en una empresa de pintura industrial y la madre hacía “las tareas del hogar”, que no eran pocas, con dos hermanas que tengo desde que vi la luz.

Mi trayectoria en el motorsport fue de unos quince años corriendo y, cinco más, haciendo de control o de coche de seguridad en los rallyes Catalunya y Costa Brava. Aproximadamente tendré hechas más de 200 carreras entre piloto y copiloto.

En casa no teníamos coches y no sé por qué pero con 10 o 12 años me picó la afición por el automovilismo. Curiosamente, a mi me gustaba el fútbol pero un día leyendo en el diario deportivo “Dicen”, en la última hoja encontré una crónica de una carrera de coches Sport en Montjuïc y no sé cómo, pero me entró el gusanillo del automovilismo. A partir de aquel momento empecé a comprar revistas de coches: Autopista, Velocidad, Fórmula, Sport Auto francesa... y flipé.

Recuerdo como si fuese ahora ir a Montjuïc a ver el Tour Auto de 1971, con las imágenes inolvidables de aquellos coches y los olores del combustible de los Alpine; imágenes que tengo grabadas de Vic Elford, sentado dentro de su fantástico Ferrari Daytona, comiendo muslitos de pollo; o de Jean-Claude Andruet, Marie-Claude Beaumont, Gérard Larrousse, Jean-Pierre Jabouille, etc. etc. También recuerdo ver la salida del Rallye Barcelona-Andorra, con el Seat 1430 de Manel Juncosa y los Porsche 911 de la Escudería Repsol. Y recuerdo haber cogido el tren hasta Manresa, para ir a ver la salida del Rallye 2000 Virajes.

Cuando acabé el bachillerato, mi padre ya me tenía preparado el camino profesional, que era entrar al Banco Popular Español (por su trabajo, tenía contactos) y empezar como botones del ascensor. Cuando me vi visualizado con una gorra subiendo y bajando señores con corbata y fumando puros, me negué con rotundidad. Yo quería ir con mono de mecánico y aprender a trabajar en coches y, a ser posible, de competición.

Y así fue cuando yo mismo, con 14 años, viendo las pegatinas de los coches de competición en las revistas, llamé a dos lugares para ofrecerme de aprendiz y luego, en las tardes/noches, ir a estudiar a la Escuela Industrial. El primer lugar donde fui fue a Juncosa, pero me dijeron que esperara a finales de año; después fui a J.Soler... y me cogieron enseguida. Y aquí fue donde empezó todo. Tuve el privilegio de trabajar y conocer a los Baturone, Xiol, Bäbler, Ezpeleta, Torredemer, Pla, Jean-Claude, Rottier, Manuel Serrano, Franquet, Rabat, Brunells, Perejoan, Brugué (por cierto, vecino del taller), Federico Van der Hoeven, Luis Rosal, Cañellas, etc. etc. Quién me iba a decir que, bastantes años después, yo estaría haciendo con Cañellas un curso de pilotaje en Can Padró, como monitores los dos.

Mientras tanto, un tal Javier Gil puso un anuncio en una revista buscando gente para crear un club que se llamaría “Pole Position”, con el objetivo de ir a hacer de controles a las carreras, club que se situó en un local que se llamaba “Can 60”, en Barcelona. Coincidí con recién llegados como Joan Roda, Joan Minguell, etc. etc. Básicamente colaborábamos con la Peña Motorista 10 por Hora, el RACC y la Peña Motorista Barcelona. Hicimos carreras de motocross, rallyes y también fuimos al circuito de Montjuïc. De todas las carreras en que trabajé hay dos de ellas que me marcaron, las dos en Montjuïc.

Una, las 24 horas de Montjuïc de 1973, donde a un chico que se llamaba Jordi Planas y a mí nos atropellaron en el control del Poble Espanyol (*leer más detalles al final del texto). No salí muy bien parado (9 meses de baja), lo tenía casi todo roto pero peor le fue a él, puesto que le tuvieron que amputar una pierna.

La otra carrera de Montjuïc, de triste recuerdo, fue la última que se hizo de Fórmula 1, en 1975. Los del club estábamos de controles desde el semáforo de salida de boxes hasta el ángulo de Miramar. No es necesario decir nada más... Lo único que recuerdo bueno de aquel G.P. es que gracias a Arturo de Necto pudimos desayunar con los mecánicos de Ferrari e interactuar de alguna manera con los grandes: Stewart, Ickx, Regazzoni, Hunt, Lauda, Fittipaldi, etc. etc.

Mientras tanto, acompañaba a Arturo a hacer asistencias cuando él ya se había marchado de J.Soler para entrar en Necto. Recuerdo un Guilleries que en la media parte le cambié los discos de freno y las pastillas al FL de Aman Barfull, cuando ya tenía un disco roto por la mitad de tan delgado que estaba, a punto de abandonar, pero pudo seguir. Siempre que nos vemos hablamos de esta anécdota. Gran estima y gratitud por ”Arturu”, puesto que fue un maestro para mí, tanto de la mecánica como de la vida.

Y no recuerdo como fue, pero me salió la oportunidad de hacer de copiloto, en el Rallye Girona de 1975, de un tal Ramírez de Verger, con un Seat 124 de grupo 2. Desastre de piloto y de rally. Caímos montaña abajo en Cladells, de bajada dirección Santa Coloma, y estuvimos toda la noche a la intemperie, sin nadie que viniera, hasta que se hizo de día y alguien finalmente nos vio. Un buen debut. No sabía qué decir en casa de mis padres cuando volví del rally, puesto que con 17 años tenía licencia de “navegante”, que es cómo se le decía entonces a hacer de copiloto. Lo que pasaba es que para que mi padre me firmase la autorización le dije que era para hacer una gincana de la Coca-Cola...

Y a partir de aquí la trayectoria de copiloto empezó de verdad. Josep Maria Jordà, también cliente de J.Soler, me ofreció salir con él de copiloto. Jordà era un piloto reconocido, muy seguro conduciendo y serio en la preparación de las carreras. Ese año 1975 hicimos el Campeonato de Catalunya de Rallyes con un FU 1600, que después pasó a 1800 grupo 1. Gran escuela y, además, hice también en algún rally aislado con Francesc Junoy y un Seat 1430-1600 de grupo 1. También con Salvador Bohigas, con otro Seat 1430-1800 pero en este caso un Réplica de grupo 2. Con Jordà seguimos con un Simca 1000 de grupo 2, hecho por Juncosa, corriendo pruebas de Catalunya, el Fallas y el 500 km. de Alicante, todos con buenos resultados.

La final del Desafío se hacía en el Critérium Luis de Baviera y el Simca quedó totalmente destruido en el tramo Hoyo de Pinares, donde se nos rompió una rótula de suspensión y fuimos a chocar contra una roca que nos dejó boca abajo. Adiós Simca... Más adelante, con la inquietud de Jordà y sus contactos, creó el equipo Opel/Sony/Ibertracción, con un Ascona 2000 de grupo N, hecho en Conrero, y mantenido por el estimado Jordi Ramos y Suñé.

Fue entonces cuando el maestro Zanini, de la mano del estimado Josep Autet, crearon el Campeonato Zanini Racing. Yo nunca había tenido la convicción de que podía ir rápido y, sobre todo, de poder hacer un rally conduciendo bajo presión. Entonces, como “divertimento” salimos en una prueba del ZR con el Seat 850E de cuarta mano que tenía, sólo con suspensiones y frenos. Entrenamientos del tramo de Joanet, de tierra, salida de pista y nos tuvo que sacar un tractor por la mañana. Bien, cosas que pasan... En un rally, no recuerdo cuál pero sí que estábamos bastante arriba en la clasificación, copilotado por Rosa Passolas y conduciendo un coche precario. En fin, aquí empezó mi contradicción de correr como piloto o seguir haciendo de copiloto, que era una cosa que hacía bastante bien.

El campeonato más asequible en aquellos tiempos era el Trofeo FAE, puesto que podías contar con mucho apoyo del RACC. Pensamos en un coche muy económico, que entonces fue el recién llegado Panda 45. Con este coche empezó mi etapa de piloto de verdad, era 1981. Siempre recordaré las verificaciones del Montseny-Guilleries de aquel año, con Josep Tuneu de copiloto. Parecía que fuéramos de los buenos, todo el mundo nos miraba aquel coche extraño con el que saldríamos. Aquel año hicimos segundos del FAE (campeonato completo: rallyes, subidas y circuito), luchando con los Seat 127-1010 y con pilotos rapidísimos: Manjarín, Llambés, Bosch, Pujadas, Castelló, Lencina, Domingo, Bufí, etc. etc.

Pero el mejor premio fue el que me dieron (entonces se hacía) a final de año: el trofeo al mejor deportista por votación de todos los participantes del Volante. Igual de inolvidable fue la salida al rally Gibralfaro, puntuable para la Copa Panda. Ya nos ves a Rosa Passolas, mi pareja entonces, y yo, con el coche cargado y hacia Málaga. En la salida del primer tramo nos encontramos a Carlos Sainz y Juanjo Lacalle, entrenando con un “muleto” y nos dijeron que el auto de correr lo tenían en el hotel, encima un remolque, ¡¡¡glupssss!!! Bien, como no teníamos tiempo sólo hicimos dos pasadas por tramo y sin poder seguir el rutómetro. Los tiempos del rally iban saliendo, mano a mano con Sainz, pero penalizamos 20 minutos al perdernos en un tramo de enlace. Adiós y regreso a casa con el Panda, tirándonos los platos a la cabeza con Rosa, para ver quien tenía la culpa (fue mía, por no hacerle caso).

Al año siguiente hice de nuevo el Volante con el Panda y también hicimos una excursión al Rías Baixas, siempre con Rosa Passolas de copi, en un rally que era Campeonato de España y de la Copa Panda. Nos fue muy bien, acabamos terceros y nos pudimos pagar las vacaciones en Vigo (íbamos de camping). Y luego hacia Cataluña por carretera para enlazar con el Rallye Osona. Ese año hice también de copiloto con el gran Jaume Rubiràs, en un R5 Copa de grupo 2 (uno de los pilotos más rápidos con los que he ido) y la estructura de Arnalot, dentro de la Red de Concesionarios Renault de Cataluña. Hicimos varias carreras, con muy buenos resultados. Pero la aventura se acabó para Rubiràs en el Rallye Granollers, donde sufrimos un accidente importante y él acabó malherido de los tendones del brazo y tuvo que dejar de correr.

El año 1983 quizás fue uno de los más movidos. Seguí haciendo el Volant RACC con el Panda, con muy buenos resultados. También salí en el Critèrium del Vallés con un FL 1800 de serie, con Salvador Rondoni de copi, y pudimos acabar cuartos scratch, detrás de los Morera, Vélez y Burrull. No estuvo nada mal. Igualmente participé de copiloto con el gran Joan Arnella en varios rallyes, tanto con el Seat 2000 ”pepino” como con el Escort. Inolvidable.

La parte mala fue a final de año, tenía el Panda estropeado y Domènec Serra me dejó su 127-1010 para hacer el Rallye Girona. No supe ser conservador, íbamos haciendo unos tiempos muy buenos (el coche corría y se aguantaba más que el Panda) y nos salimos en Els Àngels... y siniestro total por un error de las notas. Quién me iba a decir que el coche que cayó encima de nosotros, en el barranco, era el de Jaume Parals quién, más adelante, me compraría el Panda.

El año 1984 se tenía que planificar bien de cara el Volant RACC para intentar ganarlo. Primero había que escoger un coche que con poca preparación pudiera tener posibilidades de ganar. Y el escogido fue el Talbot Samba Rallye. Fui a muchos concesionarios a buscar ayuda y al final fue Kefren, de Barcelona, el que me ayudó en la compra, recambios y asistencia.

Final 1.ª parte. Cuando esté lista la segunda parte, ¡tendréis noticias!

© Xavier Girbau Grané
7 de noviembre de 2023
JAS Info Service


(*) XIX 24 horas de Montjuïc (1973)

Más detalles, según la prensa de la época, sobre el accidente en las 24 horas en que estuvo involucrado Xavier Girbau y que él mismo explica en el texto.

La Vanguardia, 11 de julio de 1973.– Se encuentra en grave estado el control y el espectador que durante la celebración de las 24 Horas de Montjuich fueron arrollados por la Suzuki 500 del holandés Piet Hogervorst, cuando ambos trataban de ayudar a poner en marcha la Ducati 500 de Jesús Batlló.

El que actuaba de control, en el lugar donde se produjo el accidente, Francisco Javier Girbau Grané, de 15 años, sufre “shock” traumático y la fractura de ambos fémures. El otro accidentado, Jorge Planas Manzano, joven de 16 años, espectador de la carrera, sufre fractura del fémur derecho y abierta de la tibia y peroné de ambas extremidades inferiores y su estado es considerado grave, como consecuencia de una fuerte lesión traumática en el abdomen. Ambos muchachos están siendo atendidos en el Centro Quirúrgico de Peracamps.

 

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es