Numeroso público admiró el centenar de vehículos en la ruta desde la Plaza Sant Jaume hasta Sitges 

La historia se abrió paso en el 61 Rally Barcelona-Sitges 



La 61ª edición del Rally Internacional de Coches de Época Barcelona-Sitges ha vuelto a significar a este evento como uno de los más representativos del vehículo antiguo a nivel nacional y europeo

La recuperación de la buena senda lograda el año pasado, en la que se celebraron 60 ediciones del Rally, se ha visto reforzada este fin de semana, en el que las calles de Barcelona y Sitges, así como las de las poblaciones que unen su recorrido, han visto un año más cómo el tiempo se ha detenido por unas horas para contemplar las joyas tecnológicas que forman parte de esta caravana histórica.

Un total de 71 coches de época, 24 de ellos centenarios, más 18 motocicletas, estaban convocados para concentrarse a partir de las 8:30 de la mañana en la Plaza Sant Jaume de Barcelona. El tradicional punto de salida en la capital catalana, primer punto de referencia del día, pronto estuvo copado por los vehículos, cuidadosamente estacionados por sus conductores con ayuda del equipo de la organización.

Pilotos y acompañantes -entre ellos dos invitados barceloneses de lujo, el escritor Màrius Serra y el dibujante y ninotaire Toni Batllori-, todos vestidos con trajes propios de la época de sus vehículos, realizaron en el Ayuntamiento el protocolario posado del que se habrían de dirimirse los ganadores del Premio a la Elegancia, antes de disfrutar del tradicional desayuno con chocolate en el interior del Consistorio. El jurado para este premio lo formaron Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa tienda de disfraces Menkes), Emiliana López (diseñadora de alta costura y vestidos de novia) y Thaïs Rocha (especialista en moda).

Desafío entre la multitud

Minutos antes de las 10:30, hora señalada para el comienzo del Rally, todos los participantes arrancaban los motores de sus vehículos, uno de los momentos que reconocen como más emocionantes del día. Rodeados por la sinfonía de petardeos de los motores de gasolina, el alcalde de Sitges, Miquel Forns, y la comisionada de Deportes del Ayuntamiento de Barcelona, Marta Carranza, dieron el banderazo de salida para que el Citroën Type A de 1919 conducido por Antonio Castillo, con el dorsal número 25, encabezara la comitiva.

Esta fue una deferencia de la organización como homenaje al centenario que la marca francesa cumple este año, en lugar del vehículo más antiguo, honor que en esta ocasión ha merecido el Darracq de 1900 pilotado por Guillem Planas, unidad que también estuvo expuesta varias semanas en la muestra de coches de época del centro comercial L'illa Diagonal.

Por delante, a los vehículos les esperaban los más de 40 kilómetros que separan a la Ciudad Condal de Sitges, y ya desde la misma calle Ferran en dirección a las Ramblas los participantes tomaban conciencia de la expectación que despierta el Rally. Miles de personas les esperaban desde los primeros metros en Barcelona y a lo largo de la mayor parte del recorrido, que transcurría por L'Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà y Castelldels, donde saludaban y animaban a los ocupantes de los coches y motos históricos. Estos devolvían agradecidos las muestras de admiración y cariño del numeroso público, apostado incluso en los lugares más insospechados de la famosa carretera de las Costas del Garraf, cerrada al tráfico por seguridad y para deleite de los más consumados volantistas, que pudieron poner a prueba el rendimiento de sus mecánicas antes de llegar al Port de Sitges-Aiguadolç.

Prácticamente a la vez que los primeros vehículos entraban en el puerto, donde harían un descanso tomando un cóctel, a las 12:30 en el Paseo de la Ribera de Sitges comenzaba la actuación de Jazz manouche del grupo Djangolé, que animó el ambiente en la zona de La Fragata mientras se esperaba el reinicio de la marcha, a las 13:30, por las calles del centro de la localidad en un recorrido que finalizó en el parque cerrado ubicado bajo Parroquia de Sant Bartomeu y Santa Tecla.

Desde allí, los participantes acudieron al Hotel Dolce Sitges para celebrar la comida de gala y la entrega de premios y homenajes, hasta las 17:30 horas aproximadamente.

Una selección muy cuidada

Maria Marín, presidenta de Foment de Sitges, recordaba en una entrevista concedida los días previos a la prueba que "la filosofía del Rally es la de apostar por la calidad más que por la cantidad". El Barcelona-Sitges se concibió así hace seis décadas, de ahí que mantenga la norma de que solo entren en concurso oficial los automóviles producidos hasta 1928 y motos hasta 1938. Por tal motivo, desde la organización siempre se comprueba que los participantes cumplan con unos requisitos mínimos de conservación o restauración antes de concederles un dorsal. Y ha sido precisamente este criterio el que ha atraído, como cada año, a propietarios procedentes de puntos muy dispares de la geografía española (Asturias, Barcelona, Bizkaia, Castellón, Córdoba, Guipuzcoa, La Rioja, Lleida, Madrid o Tarragona) y también de Austria o Francia, incluido un Salmson Val 3 Sport de 1923 llegado de la región de la Bretaña.

Entre todos ellos se compuso una nutrida inscripción que contó con los siguientes ganadores:
 
Premios a la elegancia

1. Nº 51 - Ajuntament de Rubí (Ford, 1924)
2. Nº 26 - Olga Torras (Rochet-Schneider 15000, 1919)
3. Nº 45 - Jaume Nolla Gasulla (Gray, 1924)
4. Nº 20 - Mercedes Freixa Alegre (España Torpedo T II, 1917)
5. Nº 12 - Ajuntament de Barcelona (Renault Coupé de Ville, 1914)
 
Premio a la elegancia en moto
Nº 17 - Alexis Llaveria (Cadillac Descapotable 4P, 1916)

Premio Memoria Gemma Toscas
Nº 19 - Assumpta Arderiu Freixa (Hispano Suiza T-16 Coupé de Ville, 1917)

Premio a la elegancia infantil
Nº 61 - Miguel Arrospide (Buick Standard Touring, 1927)

Mejores motocicletas

1. Nº 2- Francesc Roure Fernández (BSA L24, 1924)
2. Nº 1- Genís Muntané (Peugeot P50, 1920)
3. Nº 9 - Andreu González (BMW R35, 1936)

Automóviles más destacados según su fecha de fabricación

Grupo I hasta 1908
    1. Nº 3 - Josep Prat Rusiñol (Renault AX, 1907)
    2. Nº 6 - Jose Orriols (Wolseley Siddeley 14HP, 1908)
    3. Nº 2 - Cesar Pau Alentorn (Panhard Levassor, 1907)
Grupo II, entre 1909 y 1914
    1. Nº 8 - Javier Martínez Montoya (Le Zebre, 1909)
    2. Nº 12 - Ajuntament de Barcelona (Renault Coupé de Ville, 1914)
    3. Nº 11 - Carla Martí (Hispano Suiza 8-10HP, 1914)
Grupo III, entre 1915 y 1920
    1. Nº 17 - Alexis Llaveria (Cadillac Descapotable 4P, 1916)
    2. Nº 21 - Rudolf Ettel (Hispano Suiza T30 16 HP, 1917)
    3. Nº 24 - Salvadó Berenguer (De Dion Bouton, 1918)
Grupo IV, entre 1921 y 1928
    1. Nº 29 - Paco Minguell Pàmies (Packard Six, 1921)
    2. Nº 46 - Jaume Vila Serra (Hispano Suiza T-49, 1924)
    3. Nº 57 - Mario J. Hernáez (Rolls Royce Twenty, 1926)

Premios RACC al participante más joven
Nº 4 - Mireia Magriñà, 19 años (Berliet, 1907)

Premio en memoria a Pere Arderiu

Nº 6 - Jose Orriols (Wolseley Siddeley 14HP, 1908)

Premio “Amigos de los coches veteranos”
Nº 57 - Mario J. Hernáez (Rolls Royce Twenty, 1926)

Premio Classic Motor Club del Bages al coche más antiguo
Nº 1 - Guillem Planas (Darracq, 1900)

Premio Federació Catalana de Cotxes Antics al coche más emblemático
Nº 4 - Ramon Magriñá (Berliet, 1907)

Lunes de reencuentro
Este año se mantendrá la salida lúdica del lunes recuperada en la edición anterior y, aprovechando el acuerdo de colaboración de Foment de Sitges con Autòdrom Terramar, en que se ha puesto en marcha un atractivo proyecto de revitalización, los participantes del Rally Barcelona-Sitges que lo deseen tendrán ocasión de rodar unas vueltas por el emblemático trazado, como ya se ha hecho en ocasiones anteriores. Posteriormente, los vehículos seguirán una ruta turística por diversas carreteras en dirección a Tarragona que les llevará por parajes espectaculares como el Pantano de Foix, entre otros, para finalizar con un almuerzo de despedida.

El Rally Internacional de Coches de Época Barcelona-Sitges está organizado por Foment de Sitges con la colaboración de los Ayuntamientos de Sitges y de Barcelona, y está apoyado por la marca ‘Sitges Anytime’, que subraya la cultura y el turismo familiar como ejes identificativos de la localidad. La prueba ha contado con el patrocinio de L’illa Diagonal, Moritz, Motor Munich Vilanova (coche oficial del Rally), RACC y Caves Pere Ventura. Han colaborado SmartWater, Menkes, Autòdrom Terramar, Cochesafondo, así como el Antic Car Club de Catalunya, ACV, Associació d’Afeccionats als Cotxes i Motos d’Època y Escudería Hispano Suiza.

---

Nombrós públic va admirar el centenar de vehicles a la ruta des de la Plaça Sant Jaume fins a Sitges

La història es va obrir pas al 61 Ral·li Barcelona-Sitges


La 61a edició del Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges ha tornat a significar a aquest esdeveniment com un dels més representatius del vehicle antic a nivell nacional i europeu

La recuperació de la bona senda aconseguida l'any passat, en què es van celebrar 60 edicions del Ral·li, s'ha vist reforçada aquest cap de setmana, en què els carrers de Barcelona i Sitges, així com els de les poblacions que uneixen el seu recorregut , han vist un any més com el temps s'ha aturat per unes hores per contemplar les joies tecnològiques que formen part d'aquesta caravana històrica.

Un total de 71 cotxes d'època, 24 d'ells centenaris, més 18 motocicletes, estaven convocats per concentrar-se a partir de les 8:30 del matí a la Plaça Sant Jaume de Barcelona. El tradicional punt de sortida a la capital catalana, primer punt de referència del dia, aviat va estar copsat pels vehicles, curosament estacionats pels seus conductors amb ajuda de l'equip de l'organització.

Pilots i acompanyants -entre ells dos convidats barcelonins de luxe, l'escriptor Màrius Serra i el dibuixant i ninotaire Toni Batllori-, tothom vestit amb indumentària pròpia de l'època dels seus vehicles, van realitzar a l'Ajuntament el protocol·lari posat en el qual s'haurien de dirimir els guanyadors del Premi a l'Elegància, abans de gaudir del tradicional esmorzar amb xocolata a l'interior del consistori. El jurat per a aquest premi el van formar Jacobo Menkes (responsable de la prestigiosa botiga de disfresses Menkes), Emiliana López (dissenyadora d'alta costura i vestits de núvia) i Thaïs Rocha (especialista en moda).

Desafiament entre la multitud

Minuts abans de les 10:30, hora assenyalada per al començament del Ral·li, tots els participants arrencaven els motors dels seus vehicles, un dels moments que reconeixen com més emocionants del dia. Envoltats per la simfonia d'espetecs dels motors, l'alcalde de Sitges, Miquel Forns, i la comissionada d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona, Marta Carranza, van donar el tret de sortida per què el Citroën Type A de 1919 conduït per Antonio Castillo, amb el dorsal número 25, encapçalés la comitiva. Aquesta va ser una deferència de l'organització com a homenatge al centenari que la marca francesa compleix enguany, en lloc del vehicle més antic, honor que en aquesta ocasió ha merescut el Darracq de 1900 pilotat per Guillem Planas, unitat que també va estar exposada diverses setmanes a la mostra de cotxes d'època del centre comercial L'illa Diagonal.

Per davant, als vehicles els esperaven els més de 40 quilòmetres que separen la Ciutat Comtal de Sitges, i ja des del mateix carrer Ferran en direcció a les Rambles els participants prenien consciència de l'expectació que desperta el Ral·li. Milers de persones els esperaven des dels primers metres a Barcelona i al llarg de la major part del recorregut, que transcorria per l'Hospitalet, Cornellà, Sant Boi, Viladecans, Gavà i Castelldels, on saludaven i animaven als ocupants dels cotxes i motos històrics. Aquests tornaven agraïts les mostres d'admiració i afecte del nombrós públic, apostat fins i tot en els llocs més insospitats de la famosa carretera de les Costes del Garraf, tancada al trànsit per seguretat i pel gaudiment dels més consumats volantistes, que van poder posar a prova el rendiment de les seves mecàniques abans d'arribar al Port de Sitges-Aiguadolç.

Pràcticament al mateix temps que els primers vehicles entraven al port, on farien un descans tot prenent un còctel, a les 12:30 al Passeig de la Ribera de Sitges començava l'actuació de Jazz manouche del grup Djangolé, que va animar l'ambient a la zona de La Fragata mentre s'esperava el reinici de la marxa, a les 13:30. Els carrers del centre de la localitat van acollir la desfilada en un recorregut que va finalitzar al parc tancat situat sota Parròquia de Sant Bartomeu i Santa Tecla.

Des d'allà, els participants van acudir a l'Hotel Dolce Sitges per celebrar el dinar de gala i el lliurament de premis i homenatges, fins a les 17:30 hores aproximadament.

Una selecció molt acurada

Maria Marín, presidenta de Foment de Sitges, recordava en una entrevista els dies previs a la prova que "la filosofia del Ral·li és la d'apostar per la qualitat més que per la quantitat". El Barcelona-Sitges es va concebre així fa sis dècades, motiu pel qual es manté la norma de què només entrin en concurs oficial els automòbils produïts fins el 1928 i motos fins el 1938. Per tal motiu, des de l'organització sempre es comprova que els participants compleixin amb uns requisits mínims de conservació o restauració abans de concedir-los un dorsal. I ha estat precisament aquest criteri el que ha atret, com cada any, a propietaris procedents de punts molt dispars de la geografia espanyola (Astúries, Barcelona, Biscaia, Castelló, Còrdova, Guipúscoa, la Rioja, Lleida, Madrid o Tarragona) i també d'Àustria o França, inclòs un Salmson Val març Sport de 1923 arribat de la regió de la Bretanya.

Entre tots ells es va compondre una nodrida inscripció que va comptar amb els següents guanyadors:

Premis a l'elegància

1. Núm. 51 - Ajuntament de Rubí (Ford, 1924)
2. Núm. 26 - Olga Torras (Rochet-Schneider 15000, 1919)
3. Núm. 45 - Jaume Nolla Gasulla (Gray, 1924)
4. Núm. 20 - Mercedes Freixa Alegre (España Torpedo T II, 1917)
5. Núm. 12 - Ajuntament de Barcelona (Renault Coupé de Ville, 1914)
 
Premi a l'elegància en moto
Núm. 17 - Alexis Llaveria (Cadillac Descapotable 4P, 1916)

Premi Memòria Gemma Toscas
Núm. 19 - Assumpta Arderiu Freixa (Hispano Suiza T-16 Coupé de Ville, 1917)

Premi a l'elegància infantil

Núm. 61 - Miguel Arrospide (Buick Standard Touring, 1927)

Millors motocicletes
1. Núm. 2- Francesc Roure Fernández (BSA L24, 1924)
2. Núm. 1- Genís Muntané (Peugeot P50, 1920)
3. Núm. 9 - Andreu González (BMW R35, 1936)

Automòbils més destacats segons la seva data de fabricació
Grup I fins a 1908

    1. Núm. 3 - Josep Prat Rusiñol (Renault AX, 1907)
    2. Núm. 6 - Jose Orriols (Wolseley Siddeley 14HP, 1908)
    3. Núm. 2 - Cesar Pau Alentorn (Panhard Levassor, 1907)
Grup II, entre 1909 i 1914
    1. Núm. 8 - Javier Martínez Montoya (Le Zebre, 1909)
    2. Núm. 12 - Ajuntament de Barcelona (Renault Coupé de Ville, 1914)
    3. Núm. 11 - Carla Martí (Hispano Suiza 8-10HP, 1914)
Grup III, entre 1915 i 1920
    1. Núm. 17 - Alexis Llaveria (Cadillac Descapotable 4P, 1916)
    2. Núm. 21 - Rudolf Ettel (Hispano Suiza T30 16 HP, 1917)
    3. Núm. 24 - Salvadó Berenguer (De Dion Bouton, 1918)
Grup IV, entre 1921 i 1928
    1. Núm. 29 - Paco Minguell Pàmies (Packard Six, 1921)
    2. Núm. 46 - Jaume Vila Serra (Hispano Suiza T-49, 1924)
    3. Núm. 57 - Mario J. Hernáez (Rolls Royce Twenty, 1926)

Premi RACC al participant més jove
Núm. 4 - Mireia Magriñà, 19 anys (Berliet, 1907)

Premi en memòria a Pere Arderiu
Núm. 6 - Jose Orriols (Wolseley Siddeley 14HP, 1908)

Premi “Amics dels cotxes veterans”
Núm. 57 - Mario J. Hernáez (Rolls Royce Twenty, 1926)

Premi Clàssic Motor Club del Bages al cotxe més antic
Núm. 1 - Guillem Planas (Darracq, 1900)

Premi Federació Catalana de Cotxes Antics al cotxe més emblemàtic
Núm. 4 - Ramon Magriñà (Berliet, 1907)

Dilluns de retrobament

Aquest any es mantindrà la sortida lúdica de dilluns recuperada en l'edició anterior i, aprofitant l'acord de col·laboració de Foment de Sitges amb Autòdrom Terramar, al qual s'ha posat en marxa un atractiu projecte de revitalització, els participants del Ral·li Barcelona-Sitges que ho desitgin tindran ocasió de rodar unes voltes per l'emblemàtic traçat, com ja s'ha fet en ocasions anteriors. Posteriorment, els vehicles seguiran una ruta turística per diverses carreteres en direcció a Tarragona que els portarà per paratges espectaculars com el Pantà de Foix, entre d'altres, per finalitzar amb un dinar de comiat.
 
El Ral·li Internacional de Cotxes d'Època Barcelona-Sitges està organitzat per Foment de Sitges amb la col·laboració dels Ajuntaments de Sitges i de Barcelona, ​​i està recolzat per la marca 'Sitges Anytime', que subratlla la cultura i el turisme familiar com a eixos identificatius de la localitat. La prova ha comptat amb el patrocini de L'illa Diagonal, Moritz, Motor Munich Vilanova (cotxe oficial del Ral·li), RACC i Caves Pere Ventura. Han col·laborat SmartWater, Menkes, Autòdrom Terramar, Cochesafondo, així com l'Antic Car Club de Catalunya, ACV, Associació d'Afeccionats ALS Cotxes i Motos d'Època i Escuderia Hispano Suïssa.

Mailchimp

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es