Campionat de França de Muntanya 2a Divisió 

Pujada Arinsal, 19 i 20 de juny: Organització cent per cent andorrana 



• L’ACA ha portat a terme el tercer curs de formació d’oficials
• Per primera vegada tota la organització de la cursa serà andorrana

Andorra la Vella, 14 de juny de 2021.- Amb vista a tenir-los tots ben formats per a la Pujada Arinsal que organitza l’Automòbil Club d’Andorra, la qual es disputarà els dies 19 i 20 de juny i serà puntuable per al Campionat de França de Muntanya 2a Divisió, ACA Esport, divisió esportiva del club andorrà, ha portat a terme un curs de formació d’oficials i controls de cursa. Els responsables d’aquest interessant projecte son David Catalan i Manel Saa.

Aquesta formació ha estat teòrica i pràctica. Les explicacions teòriques s’han fet a la seu de l’Automòbil Club d’Andorra, mentre que la pràctica ha tingut lloc al parc de bombers d’Andorra la Vella. A més dels diferents professionals del servei de bombers d’Andorra hi ha col·laborat el Dr. Pedro Luis Esteban, resident andorrà que és el delegat mèdic de la FIA en el Campionat del Món de Rallycross i també el metge responsable de la Pujada Arinsal. Els coneixements mèdics dels controls de cursa són primordials en el rescat d’accidentats.

La que es va celebrar el passat cap de setmana va ser la 3a promoció de comissaris de l’ACA i hi van participar 24 persones. Ara, ja són més de 50 (7 dels quals noies) els comissaris formats al país en aquestes jornades organitzades per ACA Esport. El cos de comissaris de l’ACA està format en la seva major part per joves voluntaris que veuen amb la seva tasca una manera de contribuir al desenvolupament de les curses del país i també de fora. Aquesta feliç realitat farà possible que en la imminent edició de la Pujada Arinsal tota la organització sigui, per primera vegada, cent per cent andorrana.

Si ja és habitual que els millors oficials andorrans siguin sol·licitats per col·laborar en diverses curses de totes les disciplines del sud de França, aquesta nova promoció permetrà a partir d’ara un proveïment humà propi en les diferents competicions de motor del país (muntanya, ral·lis i circuit de gel) i també poder “exportar” més sovint el talent nacional a les curses de fora.

Tot i que són especialistes en proves de muntanya, Toti Sasplugas, secretari General de l’Automòbil Club d’Andorra i Director de Prova de la Pujada Arinsal, afirma que: “Els oficials andorrans estan formats per fer la seva feina en qualsevol disciplina, perquè en el país les tenim totes. Per això serà tant important que en aquesta Pujada Arinsal tots funcionem ben coordinats, joves i veterans, en una cursa internacional i amb tanta projecció de futur. Tenim gent que reforçarà la tasca del director de cursa i dels comissaris esportius i tècnics per tal que observin en directe el funcionament i vagin agafant experiència. Els novells els situarem en un dels controls de l’itinerari de la pujada per tal que vagin coneixent la problemàtica que es genera en una cursa i també el llenguatge de les banderes”.

Fa un parell d’anys, l’ACA ja va ser pioner en matèria de seguretat en publicar el primer protocol a seguir en cas d’accident greu o amb víctimes en proves esportives. I des d’ara comptarà amb gent suficient per controlar amb seguretat qualsevol tipus de competició.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Pujada Arinsal, 19 y 20 de junio: Organización cien por cien andorrana

• El ACA ha llevado a cabo el tercer curso de formación de oficiales
• Por primera vez toda la organización de la carrera será andorrana

Andorra la Vella, 14 de junio de 2021.- De cara a tenerlos todos formados para la Pujada Arinsal, prueba que organiza el Automòbil Club d’Andorra y que se disputará los días 19 y 20 de junio puntuable para el Campeonato de Francia de Montaña 2ª División, ACA Esport, división deportiva del club andorrano, ha llevado a cabo un curso de formación de oficiales y controles de carrera. Los responsables de este interesante proyecto son David Catalan y Manel Saa.

Esta formación ha sido teórica y práctica. Las explicaciones teóricas se han hecho en la sede del Automòbil Club d’Andorra, mientras que la parte práctica ha tenido lugar en el parque de bomberos de Andorra la Vella. Además de los diferentes profesionales del servicio de bomberos de Andorra ha colaborado en el curso el Dr. Pedro Luis Esteban, residente andorrano que es el delegado médico de la FIA en el Campeonato del Mundo de Rallycross y también el médico responsable de la Pujada Arinsal. Los conocimientos médicos de los controles de carrera son primordiales en el rescate de accidentados.

La que se celebró el pasado fin de semana fue la 3ª promoción de comisarios del ACA y la siguieron 24 personas. Ahora, ya son más de 50 (7 de ellos chicas) los comisarios formados en el país a través de estas jornadas organizadas por ACA Esport. El cuerpo de comisarios del ACA está formado en su mayor parte por jóvenes voluntarios que ven con su tarea una manera de contribuir al desarrollo de las carreras del país y también de fuera. Esta feliz realidad hará posible que en la inminente edición de la Pujada Arinsal toda la organización sea, por primera vez, cien por cien andorrana.

Ya es habitual que los mejores oficiales andorranos sean solicitados para colaborar en varias carreras de todas las disciplinas del sur de Francia, ahora con esta nueva promoción se permitirá a partir de ahora un abastecimiento humano propio en las diferentes competiciones de motor del país (montaña, rallys y circuito de hielo) pero también poder “exportar” más a menudo el talento nacional a las carreras de fuera.

A pesar de que son especialistas en pruebas de montaña, según Toti Sasplugas, secretario General del Automòbil Club d’Andorra y Director de Prueba, afirma que: “Los oficiales andorranos están formados para hacer su trabajo en cualquier disciplina, porque en el país tenemos todo tipo de carreras. Por eso será tan importante en esta Pujada Arinsal que todos funcionemos muy coordinados, jóvenes y veteranos, en una carrera internacional y con tanta proyección de futuro. Tenemos gente que reforzará la tarea del director de carrera y de los comisarios deportivos y técnicos para que observen en directo el funcionamiento y vayan obteniendo experiencia. Los más noveles los situaremos en uno de los controles del itinerario de la subida para que vayan conociendo la problemática que se genera en una carrera y también el lenguaje de las banderas”.

Hace un par de años, el ACA ya fue pionero en materia de seguridad al publicar el primer protocolo a seguir en caso de accidente grave o con víctimas en pruebas deportivas. Ahora la tarea contará con gente suficiente para controlar con seguridad cualquier tipo de competición.

--------------------------------------------------------------

Course de Côte Arinsal, les 19 et 20 juin : Une organisation cent pour cent andorrane

• L’ACA a réalisé le troisième cours de formation d’officiels
• Pour la première fois, toute l’organisation sera andorrane

Andorre-la-Vieille, le 14 juin 2021.- L’ACA Esport, la division sportive du club andorran, a réalisé un cours de formation pour officiels et contrôleurs de course, et ce, afin qu’ils soient tous bien formés pour la Course de Côte Arinsal, une épreuve organisées par l’Automòbil Club d’Andorra et qui sera disputée les 19 et 20 juin, celle-ci comptabilisant pour le Championnat de France de la Montagne 2e division. David Catalan et Manel Saa sont les responsables de cet intéressant projet.

Cette formation a été aussi bien théorique que pratique. Les explications théoriques ont été réalisées au siège de l’Automòbil Club d’Andorra, alors que la partie technique s’est déroulée au sein du parc des pompiers d’Andorre-la-Vieille. En plus des différents professionnels du service des pompiers d’Andorre, le Dr. Pedro Luis Esteban a également collaboré au cours, ce dernier étant lui-même résident andorran et médecin délégué de la FIA pour le Championnat du Monde de Rallycross mais aussi médecin responsable de la Course de Côte Arinsal. Les connaissances médicales des contrôleurs de course sont primordiales pour porter secours aux accidentés.

Il s’agit de la 3º promotion de commissaires de l’ACA qui a été organisée le weekend dernier et qui a été suivie par 24 personnes. À l’heure actuelle, déjà plus de 50 commissaires (dont 7 femmes) ont été formés sur le territoire national à travers ces journées organisées par l’ACA Esport. Le corps de commissaires de l’ACA est en grande partie formé par de jeunes volontaires qui voient leurs fonctions comme une manière de contribuer au déroulement des courses du pays et également à l’étranger. Pour la première fois, cette formidable réalité rendra possible toute une organisation cent pour cent andorrane lors cette imminente édition de la Course de Côte Arinsal.

Il est habituel que les meilleurs officiels andorrans soient sollicités pour collaborer à de nombreuses courses du sud de la France et de discipline en tout genre. Grâce à cette nouvelle promotion, un auto-approvisionnement humain sera maintenant possible, pour les différentes compétitions du sport mécanique du pays (montagne, rallyes et circuit sur glace) mais aussi afin de pouvoir « exporter » plus souvent le talent national sur des courses à l’étranger.

Malgré le fait qu’ils soient spécialisés dans des épreuves de montagne, selon Toti Sasplugas, secrétaire Général de l’Automòbil Club d’Andorra et Directeur de l’Épreuve de la Course de Côte Arinsal, « les officiels andorrans sont formés pour faire leur travail dans n’importe quelle discipline, étant donné que dans notre pays nous avons tout type de courses, c'est pourquoi au cours de cette Course de Côte Arinsal, il sera très important que nous soyons tous très coordonnés, jeunes et vétérans, sur une course internationale et ayant autant de visibilité pour le futur. Nous avons des personnes qui renforceront les fonctions du directeur de course et des commissaires sportifs et techniques afin qu’ils puissent observer en direct le fonctionnement et acquérir de l’expérience. Concernant les plus débutants, nous les positionnerons sur l’un des points de contrôle de l’itinéraire de la montée pour qu’ils puissent commencer à connaître la problématique inhérente à une course et, également, la langue des drapeaux ».

Il y a deux ans, l’ACA était déjà pionnier en termes de sécurité à travers la publication d’un premier protocole à suivre en cas d’accident grave ou avec des victimes sur des épreuves sportives. Maintenant la tâche continuera avec suffisamment de personnes pour contrôler en toute sécurité n’importe quel type de compétition.

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es