Con la intervención, entre otros, de la ministra de Cultura y Deportes, Sílvia Riva; del presidente de la FIA, Jean Todt; y del presidente del ACA, Enric Tarrado 

El ACA presenta el libro histórico “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li” 



La obra, escrita por Josep Autet, está disponible en la sede del Automòbil Club d’Andorra.

En un acto multitudinario celebrado en el Auditorio Nacional de Andorra, en Ordino, el Automòbil Club d’Andorra presentó anoche el libro “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li”, obra que resume la historia del Ral·li d’Andorra desde su nacimiento en 1970 hasta el año 2021, en que ha celebrado su quincuagésima edición.

En el acto han intervenido diversas autoridades, como la Sra. Sílvia Riva González, ministra de Cultura y Deportes del Gobierno de Andorra; el Sr. Jean Todt, presidente de la Federación Internacional del Automóvil (FIA); y el Sr. Enric Tarrado Vives, presidente del Automòbil Club d’Andorra. También han participado Toti Sasplugas, secretario general del ACA, y algunos de los pilotos andorranos y catalanes que han ganado alguna de las ediciones disputadas: Josep March, que venció en la primera edición, Carles Santacreu, Toni Riberaygua, Gerard de la Casa, Jordi Ventura, Josep Maria Membrado, Ferran Font i Joan Carrancà, este último el primer andorrano en ganar el rally en su versión de regularidad.

El autor del libro es Josep Autet Soler, reconocido profesional en automovilismo deportivo histórico y buen conocedor de la trayectoria del ACA, persona que junto con Anna Vives, directora de la Agencia de Noticias Andorrana, condujeron el acto al que asistieron 140 personas, bajo un estricto protocolo debido a la situación sanitaria actual.

El libro “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li” es una obra de 192 páginas en 4+4 tintas y formato de 22,50 x 22,50 centímetros en papel reciclado de 130 gramos, tapa rústica plastificada con solapas y encuadernado cosido. Se trata de un recorrido imprescindible para cualquier forofo que quiera degustar el verdadero sabor de lo que supone esta legendaria competición y disfrutar al máximo de su historia mediante una cuidadosa selección de fotografías y una investigación periodística que recoge, con rigor absoluto, los principales sucesos y aspectos más relevantes de la mítica prueba andorrana.

Este libro, que se puede adquirir exclusivamente en las oficinas del Automòbil Club d’Andorra, se empezó a escribir en verano de 2020 y además de todas las ediciones disputadas contiene una serie de artículos para situar al Ral·li d’Andorra como epicentro de la actividad deportiva del ACA a lo largo de todos estos años.

El Automòbil Club d’Andorra nació el 1954 y desde aquel año ha ido desarrollando una intensa actividad automovilística, inicialmente en pruebas de turismo y regularidad y a partir de 1963 en carreras de velocidad en montaña. Desde 1970 organiza el Ral·li d’Andorra, que es el motivo del libro, primero como carrera de velocidad y desde 2012 como una de las grandes citas de la regularidad para clásicos del sur de Europa.

La obra también contiene una serie de biografías de los principales ganadores del rally, que son también los pilotos andorranos más destacados a lo largo de la historia, la mayoría de ellos triunfadores en carreras y campeonatos de España e incluso de Europa. Además de los que intervinieron en la presentación, también están las biografías, entre otros, de Antoni Puigdellívol, Joan Aleix y Joan Vinyes Casanovas, ya desaparecidos

Intervención Sr. Enric Tarrado Vives, presidente del Automóbil Club de Andorra: “El ACA es históricamente deporte del motor, es la Federación Nacional de Automovilismo con una larga tradición organizativa en pruebas de montaña y como es el caso de hoy, en rallies. Pruebas que ayudan a la dinamización económica y deportiva del país y son un altavoz de la marca Andorra más allá de nuestras fronteras. Pero el ACA es, sobre todo, una entidad de servicio a sus socios, una entidad solvente, ágil y eficiente, que busca la excelencia en todo aquello que hace y este libro es una muestra. El ACA es hoy el Club de la movilidad, un referente en proyectos para la mejora de la movilidad en nuestra casa y el máximo impulsor de las campañas nacionales de prevención de accidentes. Hoy, y en este acto, el ACA es también cultura: este libro es una pequeña aportación del club a la cultura, y presentarlo aquí en la Auditorio Nacional, acompañados de todos vosotros nos hace mucha ilusión”.

Intervención Sr. Jean Todt, presidente de la Federación Internacional del Automóvil (FIA): “Me siento muy contento y tengo mucha curiosidad por leer el nuevo libro que se me ha entregado. Siento una simpatía especial por este país, muy loable con valores y tradición. Estoy muy contento de lo que se ha hecho en el ámbito automovilístico en este país”.

-------------------------------------------

L’Automòbil Club d’Andorra ha presentat el llibre històric “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li

•Amb la intervenció, entre altres, de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva; del president de la FIA, Jean Todt; i del president de l’ACA, Enric Tarrad
•L’obra, escrita per Josep Autet, està disponible a la seu de l’Automòbil Club d’Andorra

En un acte multitudinari celebrat a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino, l’Automòbil Club d’Andorra va presentar ahir al vespre el llibre “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li”, obra que resumeix la història del Ral·li d’Andorra des del seu naixement el 1970 fins a l’any 2021, en què ha celebrat la seva cinquantena edició.

En l’acte han intervingut autoritats com ara la Sra. Sílvia Riva González, ministra de Cultura i Esports del Govern d’Andorra; el Sr. Jean Todt, president de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA); i el Sr. Enric Tarrado Vives, president de l’Automòbil Club d’Andorra. També hi han participat Toti Sasplugas, secretari general de l’ACA, i alguns dels pilots andorrans i catalans que han guanyat alguna de les edicions disputades: Josep March, que va vèncer en la primera edició, Carles Santacreu, Toni Riberaygua, Gerard de la Casa, Jordi Ventura, Josep Maria Membrado, Ferran Font i Joan Carrancà, aquest darrer el primer andorrà a guanyar el ral·li en la seva versió de regularitat.

L’autor del llibre és Josep Autet Soler, reconegut professional en automobilisme esportiu històric i bon coneixedor de la trajectòria de l’ACA, persona que juntament amb Anna Vives, directora de l’Agència de Notícies Andorrana, van conduir l’acte al qual hi van assistir 140 persones, sota un estricte protocol a causa de la situació sanitària actual.  

El llibre “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li” és una obra de 192 pàgines en 4+4 tintes i format de 22,50 x 22,50 centímetres en paper reciclat de 130 grams, tapa rústica plastificada amb solapes i enquadernat cosit. Es tracta d'un recorregut imprescindible per a qualsevol aficionat que vulgui degustar el veritable sabor del que suposa aquesta llegendària competició i gaudir al màxim de la seva història mitjançant una curosa selecció de fotografies i una investigació periodística que recull, amb rigor absolut, els principals successos i aspectes més rellevants de la mítica prova andorrana.

Aquest llibre, que es pot adquirir exclusivament a les oficines de l’Automòbil Club d’Andorra, es va començar a escriure a l’estiu de 2020 i a més de totes les edicions disputades conté una sèrie d’articles per situar el Ral·li d’Andorra com a epicentre de l’activitat esportiva de l’ACA al llarg de tots aquests anys.

L’Automòbil Club d’Andorra va néixer el 1954 i des d’aquell any ha anat desenvolupant una intensa activitat automobilística, inicialment en proves de turisme i regularitat i a partir de 1963 en curses de velocitat en muntanya. Des de 1970 organitza el Ral·li d’Andorra, que és el motiu del llibre, primer com a cursa de velocitat i des de 2012 com una de les grans cites de la regularitat per a clàssics del sud d'Europa.

L’obra també conté una sèrie de biografies dels principals guanyadors del ral·li, que són també els pilots andorrans més destacats al llarg de la història, la majoria d’ells triomfadors en curses i campionats d'Espanya i fins i tot d’Europa. A més dels que van intervenir a la presentació, també hi ha les biografies, entre altres, d’Antoni Puigdellívol, Joan Aleix i Joan Vinyes Casanovas, ja desapareguts.

Intervenció Sr. Enric Tarrado Vives, president de l’Automòbil Club d’Andorra: “L’ACA és històricament esport del motor, és la Federació Nacional d’Automobilisme amb una llarga tradició organitzativa en proves de muntanya i com és el cas d’avui, en ral·lis. Proves que ajuden a la dinamització econòmica i esportiva del país i són un altaveu de la marca Andorra més enllà de les nostres fronteres. Però L’ACA és, sobretot una entitat de servei als seus socis, una entitat solvent,àgil i eficient, que busca l’excel·lència en tot allò que fa i aquest llibre és una mostra. L’ACA és avui el Club de la mobilitat, un referent en projectes per la millora de la mobilitat a casa nostra i el màxim impulsor de les campanyes nacionals de prevenció d’accidents. Avui, i en aquest acte, l’ACA és també cultura: aquest llibre és una petita aportació del club a la cultura, i presentar-loaquí a la Auditori Nacional, acompanyats de tots vosaltres ens fa molta il·lusió”.

Intervenció Sr. Jean Todt, president de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA): “Estic molt content i tinc molta curiositat per llegir el nou llibre que se m’ha entregat. Tinc una simpatia especial per aquest país, molt lloable amb valors i tradició. Estic molt satisfet del que s’ha fet a l’àmbit automobilístic en aquest país”.

------------------------------------

L’Automòbil Club d’Andorra a présenté aujourd’hui le livre historique « Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li » [Un petit pays, un grand rallye]

• Avec l’intervention, entre autres, de la ministre de la Culture et des Sports, Sílvia Riva; du président de la FIA, Jean Todt; et du président de l’ACA, Enric Tarrado
• L’ouvrage, écrit par Josep Autet, est disponible au siège de l’Automòbil Club d’Andorra

C'est lors d’une cérémonie importante qui s’est tenue dans l’Auditorio Nacional d’Andorra, à Ordino, que l’Automòbil Club d’Andorra a présenté ce soir le livre « Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li », un ouvrage qui résume l’histoire du Ral·li d’Andorra de sa création en 1970 jusqu’à l’année 2021, marquée par la célébration de sa cinquantième édition.

Différents élus sont intervenus lors de la cérémonie, comme Mme. Sílvia Riva González, ministre de la Culture et des Sports du Gouvernement d’Andorre, Mr. Jean Todt, président de la Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) ; et Mr. Enric Tarrado Vives, président de l’Automòbil Club d’Andorra. Toti Sasplugas, secrétaire général de l’ACA, a également participé ainsi que certains pilotes andorrans et catalans ayant remporté la victoire sur diverses éditions disputées : Josep March, vainqueur lors de la première édition, Carles Santacreu, Toni Riberaygua, Gerard de la Casa, Jordi Ventura, Josep Maria Membrado, Ferran Font i Joan Carrancà, ce dernier étant le premier andorran à gagner le rallye dans sa version de régularité.

L’auteur du livre est Josep Autet Soler, professionnel reconnu dans le monde du sport automobile historique et fin connaisseur de la trajectoire de l’ACA, qui, aux côtés d’Anna Vives, directrice de l’Agence de Presse Andorranne, ont mené la cérémonie à laquelle ont assisté 140 personnes, dans le respect d’un protocole strict en raison de la situation sanitaire actuelle.

Le livre « Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li » est un ouvrage de 192 pages imprimées recto/verso en couleur et au format 22,50 x 22,50 centimètres sur papier recyclé de 130 grammes, couverture souple plastifiée à rabats avec reliure brochée cousue. Il s’agit d’un parcours incontournable pour tout passionné voulant déguster la vraie saveur que représente cette compétition légendaire et profiter au maximum de son histoire à travers une sélection de photos et une recherche documentaire qui relate, avec la plus grande rigueur, les principaux évènements et aspects les plus importants de l’épreuve mythique andorrane.

L’écriture de ce livre, qui peut être acheté exclusivement dans les bureaux de l’Automòbil Club d’Andorre, a débuté pendant l’été 2020 et, en plus de retracer toutes les éditions disputées, l’ouvrage contient également une série d'articles permettant de situer le Ral·li d’Andorra au cœur de l'activité sportive de l’ACA tout au long de ces années.

L’Automòbil Club d’Andorra est né en 1954 et a dès lors développé une intense activité automobile, initialement autour des épreuves de tourisme et de régularité puis, à partir de 1963, autour des courses de vitesse en montagne. Il organise depuis 1070 le Ral·li d’Andorra, sujet du livre, d’abord comme une course de vitesse, puis, depuis 2012, comme l’un des plus grands rendez-vous de la régularité pour véhicules classiques du Sud de l’Europe.

L’ouvrage comporte également une série de biographies des principaux vainqueurs du rallye, qui sont également des pilotes andorrans s’étant le plus illustrés tout au long de l’histoire, la plupart d’entre eux victorieux sur des courses et championnats d’Espagne et même d’Europe. En plus des biographies des personnes qui sont intervenues lors de la présentation, apparaissent également, entre autres, celles d’Antoni Puigdellívol, Joan Aleix et Joan Vinyes Casanovas, aujourd’hui disparus.

Intervention de Mr. Enric Tarrado Vives, président de l’Automòbil Club d’Andorra : « L’ACA est historiquement lié au sport automobile, c’est la Fédération Nationale de l’Automobile avec une longue tradition d’organisation d’épreuves de montagne et comme c’est le cas aujourd’hui, de rallyes. Des épreuves qui aident à la dynamisation économique et sportive du pays et qui sont une représentation de la marque Andorre bien au-delà de nos frontières. Mais l'ACA c’est avant tout une entité au service de ses adhérents, une entité fiable, réactive et efficace, qui est toujours dans la recherche de l'excellence, et ce livre en est un exemple. L'ACA est aujourd'hui le Club de la mobilité, une référence dans les projets d'amélioration de la mobilité dans notre pays et le principal moteur des campagnes nationales de prévention des accidents. Mais aujourd'hui et à travers cette cérémonie, l'ACA c'est aussi la culture, ce livre est une petite contribution du club à la culture, et nous nous réjouissons de le présenter ici à l'Auditorium National, accompagnés de vous tous ».

Intervention de Mr. Jean Todt, président de la Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) :  « Je suis très heureux et très curieux de lire le nouveau livre qui m'a été remis ce matin. J'ai une sympathie particulière pour ce pays, digne d’être loué pour ses valeurs et sa tradition. Je suis très content de ce qui a été fait dans le domaine automobile dans ce pays ».

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es