Obituario: Josep Maria Carreras (Blunik) 



Este pasado viernes 13 de mayo falleció a los 73 años de edad Josep Maria Carreras de Cabrera, creador y máximo responsable de Blunik, empresa líder en el cronometraje de rallyes de regularidad. Desde que hace unos meses le fue detectado un cáncer, su estado se fue deteriorando visiblemente y aunque recibía tratamiento no ha podido superar la enfermedad.

Su trayectoria profesional ha sido enorme, pero Carreras tenía proyectos que se quedarán por hacer. En su vida creó y estuvo involucrado en diversas empresas pero Josep Maria Carreras, ingeniero electrónico, siempre fue un aficionado al automovilismo de cualquier modalidad y piloto de un espectacular Citroën Dyane 6, que conducía rápido y de forma muy efectiva, y también de un VW Golf.

En 2005, viendo que existían rallies de clásicos donde los equipos debían seguir una regularidad concreta, se apuntó con su hija Esther al 1r Rally 1000 Millas de los Pirineos, organizado por RallyClassics. Los meses previos a la prueba Josep Maria y Esther, ingeniera técnica, estuvieron preparando un aparato electrónico para medir la velocidad que fuera mucho más preciso que el odómetro del coche. La ilusión y las ganas de mejora, al comprobar que estaban en el camino de crear un buen sistema de control de regularidad, les animaron a poner un cronómetro interno en su aparato y a poder programar la media durante el recorrido.

Era una época en la que muchos de los participantes con tablas no daban abasto, algunos copilotos se mareaban, otros renunciaban a mantener la regularidad y otros tantos quedaban agotados sin haber podido ver nada más que el cuaderno y el cronómetro. De este modo, los Carreras se propusieron hacer un aparato al alcance de todos que ayudara a que la regularidad fuera algo menos difícil y que permitiera que la precisión hiciera mejorar a los más ambiciosos y, de este modo, cogerle interés a la disciplina.

Así nació Blunik, un aparato bautizado con este nombre en 2008 que se puso a la venta con gran éxito. Son pues 15 años de trayectoria de Blunik, en los que Josep Maria Carreras ha ido mejorando continuamente el software del aparato y pasando también a hacer toda la electrónica para el cronometraje de rallies de regularidad, todo un reto que están utilizando organizaciones de 20 países.

Blunik, actualmente ubicada en Sant Julià de Ramis, es la referencia en regularidad y Josep Maria Carreras su artífice. Aunque el vacío será difícil de cubrir, su hija Esther es la actual administradora única, está preparada y cuenta con experiencia para asumir el papel de su padre, dado que sus otras dos hijas están en ocupaciones ajenas a la electrónica.

Animo Esther, tu padre Josep Maria ha dejado el listón muy alto pero tú eres una Carreras y ahora toca mantener bien encendida la llama de Blunik. Que así sea. Descansa en paz Josep Maria.

Josep Autet
14 de mayo de 2022

----------------------------------------------

Obituari: Josep Maria Carreras

Aquest passat divendres 13 de maig va morir als 73 anys d'edat Josep Maria Carreras de Cabrera, creador i màxim responsable de Blunik, empresa líder en el cronometratge de ral·lis de regularitat. Des que fa uns mesos li va ser detectat un càncer, el seu estat es va anar deteriorant visiblement i encara que rebia tractament no ha pogut superar la malaltia.

La seva trajectòria professional ha estat enorme, però Carreras tenia projectes que es quedaran per fer. Al llarg de la seva vida va crear i va estar involucrat en diverses empreses però Josep Maria Carreras, enginyer electrònic, sempre va ser un aficionat a l'automobilisme de qualsevol modalitat i pilot d'un espectacular Citroën Dyane 6, que conduïa ràpid i de forma molt efectiva, i també d’un VW Golf.

En 2005, veient que existien ral·lis de clàssics on els equips havien de seguir una regularitat concreta, es va apuntar amb la seva filla Esther al 1r Rally 1000 Milles dels Pirineus, organitzat per RallyClassics. Els mesos previs a la prova Josep Maria i Esther, enginyera tècnica, van estar preparant un aparell electrònic per a mesurar la velocitat que fora molt més precís que l’odòmetre del cotxe. La il·lusió i les ganes de millora, en comprovar que estaven pel camí de crear un bon sistema de control de regularitat, els van animar a posar un cronòmetre intern en el seu aparell i a poder programar la mitjana durant el recorregut.

Era una època en la qual molts dels participants amb taules no donaven abast, alguns copilots es marejaven, uns altres renunciaven a mantenir la regularitat i altres quedaven esgotats sense haver pogut veure res més que el quadern i el cronòmetre. D'aquesta manera, els Carreras es van proposar fer un aparell a l'abast de tots que ajudés al fet que la regularitat fos una mica menys difícil i que permetés que la precisió fes millorar als més ambiciosos i, d'aquesta manera, agafar-li interès a la disciplina.

Així va néixer Blunik, un aparell batejat amb aquest nom en 2008 que Carreras va posar a la venda amb gran èxit. Són doncs 15 anys de trajectòria de Blunik, en els quals Josep Maria Carreras ha anat millorant contínuament el programari de l'aparell i passant també a fer tota l'electrònica per al cronometratge de ral·lis de regularitat, tot un repte que estan utilitzant organitzacions de 20 països.

Blunik, actualment situada a Sant Julià de Ramis, és la referència en regularitat i Josep Maria Carreras el seu artífex. Encara que el buit serà difícil de cobrir, la seva filla Esther és l'actual administradora única, està preparada i compta amb experiència per a assumir el paper del seu pare, puix que les seves altres dues filles estan en ocupacions alienes a l'electrònica.

Ànim Esther, el teu pare Josep Maria ha deixat el llistó molt alt però tu ets una Carreras i ara toca mantenir ben encesa la flama de Blunik. Que així sigui. Descansa en pau Josep Maria.

Josep Autet
14 de maig de 2022

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es