Obituari: Bartomeu Morral Rubiella (1958-2022) 



Per Josep Autet.

Aquest 25 d’agost ha mort a l’Hospital Mútua de Terrassa, als 64 anys d’edat, Bartomeu Morral Rubiella. El finat era una bona persona, educada i molt aficionada a l’automobilisme, activitat que havia viscut a casa des de petit.

Vaig conèixer a Bartomeu Morral a principis dels 80, era un dels fidels ajudants de Joan Arnella, tant en les curses com en la activitat a TAC, allí va col·laborar gairebé sempre i per això vam coincidir sovint. En Bartomeu era un gran aficionat al món dels cotxes i del motor en general, sempre des del punt de vista més amateur. De fet, els seus gens devien portar aquests elements tant especials que permeten tenir estima pel nostre esport.

En aquest punt s’ha de parlar necessàriament del seu pare, Pere Morral, mecànic terrassenc amb negoci propi, Tallers Morral, establiment ubicat al carrer de l’Era de Terrassa. En aquest lloc en Morral pare va preparar autèntics enginys, entre ells un Seat 600 al que li va posar motor de 1430, preparacions lliures molt habituals en aquells anys 60 i 70. Terrassencs de pro, els Morral tenien, a més, una gran vinculació amb l’Escuderia MATHC.

Amb un pare hàbil en la mecànica i també pilot en proves que es feien pel Vallès, no era pas estrany que el seu fill fos un aficionat a aquesta activitat. Els destins professionals dels darrers anys de Bartomeu Morral van estar al front d’Autoboris, una botiga dedicada a la compra-venda de cotxes i també a la mobilitat en bicicletes elèctriques situada al carrer Catalunya, cantonada amb la carretera de Rellinars.

En aquest lloc és on vaig tenir contacte personal amb en Bartomeu per darrera vegada. Va ser a mitjan de març de 2014 i com que en Bartomeu era un destacat defensor de l’aleshores pujant fenomen de la bicicleta elèctrica, volia la meva opinió per tal d’organitzar, amb la col·laboració de JAS, un festival de la bicicleta elèctrica al Parc de Vallparadís de Terrassa, on l’acte esportiu innovador hauria d’haver estat una pujada cronometrada amb bicicleta elèctrica en un camí força empinat que hi ha al Torrent Monner, d’aproximadament 500 metres. La pujada s’hauria fet pel matí del diumenge del festival. Va sol·licitar ajuda logística a l’ajuntament de Terrassa però la cosa no va funcionar i tot i que en Bartomeu mai va tirar la tovallola, es va anar veient que el temps anava en contra de la idea i l’esdeveniment no es va poder fer.

La seva activitat a Autoboris va anar seguint però amb els anys la seva salut física i econòmica va anar minvant paulatinament. A mitjan desembre de 2021, ja molt fluix físicament, va tenir un col·lapse i va ser trobat estès a casa seva a resultes de que el seu amic, Vicenç Nubiola, va constatar que feia dies que no responia a cap trucada ni obria les portes d’Autoboris. Des d’aquell moment la davallada va ser constant i la seva estada a l’Hospital Universitari Mútua de Terrassa, on ha mort el 25 d’agost després de molt patiment, es va convertir en la seva darrera morada.

El nostre condol als amics i al seu únic fill. Els que et vam conèixer i podem fer-ho hem de deixar constància –ni que sigui modestament– del teu pas per la terra i recordar també al teu pare. Descansa en pau Bartomeu; on siguis ara, segur que t’hauràs trobat amb el teu amic Pere Arnella.

Josep Autet
26 d’agost de 2022

Nota – L’autor provant per primera vegada una bicicleta elèctrica de Bartomeu Morral, al davant d’Autoboris. (Foto: Rosa Tantiñà, 13 de març de 2014)

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es