El Andorra Winter Rally no se convoca en 2022 



• Estaba programado para el domingo, 18 de diciembre
• Las dificultades logísticas obligan a renunciar a la prueba

La que tenía que ser séptima edición del Andorra Winter Rally, prueba invernal de regularidad para clásicos en carretera cerrada que desde 2014 organiza ACA Esportiva, no se convocará esta temporada. Esta decisión se ha tomado ante la imposibilidad de asumir este año las dificultades logísticas derivadas del cierre durante varias semanas de la carretera del Coll d’Ordino para mantener en las mejores condiciones posibles la capa de nieve.

El Andorra Winter Rally siempre se ha distinguido por ofrecer a los pilotos una prueba segura en la que prime un recorrido cubierto de nieve en muy buen estado. Para proteger el manto blanco que aportan las precipitaciones, la carretera se cierra al tráfico a primeros de diciembre, lo que permite tener la adecuada calidad de nieve requerida. De esta circunstancia se deriva la prohibición de circular por el tramo durante todo ese período.

Por otro lado, hay que tener en cuenta que las peculiaridades climatológicas actuales no siempre garantizan las suficientes precipitaciones durante la primera quincena de diciembre. También se da el caso de que, con nieve en la carretera, una repentina lluvia o un ciclo con temperaturas demasiado benignas disuelve o deja en malas condiciones el piso nevado. De igual modo, la organización debe asumir cada año la limpieza de todo el tramo nada más disputado el rally, con el aumento de costes que de ello se deriva.

Todas estas circunstancias, que de algún modo han afectado la mayor parte de ediciones, dificultan mucho los trabajos de mantenimiento y aumentan la responsabilidad del organizador, al tiempo que generan inconvenientes a las autoridades ante la demanda de los usuarios de utilizar la carretera para acceder a la montaña en época invernal.

ACA Esportiva es muy consciente que esta decisión que se toma para la edición de 2022 puede afectar también el futuro de la prueba, pero la evolución de la movilidad en Andorra para acceder al espacio natural es cada vez más exigente y las dificultades para ofrecer un auténtico rally de invierno sobre hielo y nieve son cada vez superiores.

El programa deportivo en territorio andorrano de ACA Esportiva se centrará a partir de ahora en ultimar las dos pruebas deportivas ya programadas para 2023: Pujada Arinsal (17-18 de junio), puntuable para el Campeonato de Francia de Montaña 2ª División, y Andorra Rally, que se celebrará en un fin de semana de septiembre aún por definir.

-----------------------------------------------------------------

L’Andorra Winter Rally no es convoca en 2022

• Estava programat per al diumenge, 18 de desembre
• Les dificultats logístiques obliguen a renunciar a la prova

La que havia de ser setena edició de l'Andorra Winter Rally, prova hivernal de regularitat per a clàssics en carretera tancada que des de 2014 organitza ACA Esportiva, no es convocarà aquesta temporada. Aquesta decisió s'ha pres davant la impossibilitat d'assumir enguany les dificultats logístiques derivades del tancament durant diverses setmanes de la carretera del Coll d’Ordino per a mantenir en les millors condicions possibles la capa de neu.

L'Andorra Winter Rally sempre s'ha distingit per oferir als pilots una prova segura en la qual prevalgui un recorregut cobert de neu en molt bon estat. Per a protegir el mantell blanc que aporten les precipitacions, la carretera es tanca al trànsit a primers de desembre, la qual cosa permet tenir l'adequada qualitat de neu requerida. D'aquesta circumstància se’n deriva la prohibició de circular pel tram durant tot aquest període.

D'altra banda, cal tenir en compte que les peculiaritats climatològiques actuals no sempre garanteixen les suficients precipitacions durant la primera quinzena de desembre. També es dona el cas que, amb neu en la carretera, una sobtada pluja o un cicle amb temperatures massa benignes dissol o deixa en males condicions el pis nevat. De la mateixa manera, l'organització ha d'assumir cada any la neteja de tot el tram tot just disputat el ral·li, amb l'augment de costos que d'això se’n deriva.

Totes aquestes circumstàncies, que d'alguna manera han afectat la majoria d'edicions, dificulten molt els treballs de manteniment i augmenten la responsabilitat de l'organitzador, al mateix temps que generen inconvenients a les autoritats davant la demanda dels usuaris d'utilitzar la carretera per a accedir a la muntanya en època hivernal.

ACA Esportiva és molt conscient que aquesta decisió que es pren per a l'edició de 2022 pot afectar també el futur de la prova, però l'evolució de la mobilitat a Andorra per a accedir a l'espai natural és cada vegada més exigent i les dificultats per a oferir un autèntic ral·li d'hivern sobre gel i neu són cada vegada superiors.

El programa esportiu d’ACA Esportiva se centrarà a partir d'ara a ultimar les dues proves esportives ja programades per a 2023: Pujada Arinsal (17-18 de juny), puntuable per al Campionat de França de Muntanya 2a Divisió, i Andorra Rally, que se celebrarà en un cap de setmana de setembre encara per definir.

Mailchimp

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es