Joan Arnella i l’escola TAC, per Albert Alumà 



En aquesta segona entrega sobre les escoles de conducció segura vull destacar una persona a la qual crec que no s’ha valorat suficientment per les seves aportacions en el que podem definir com marc global de les escoles de conducció.

En l’anterior aportació destacàvem la creativitat de l’Antonio Zanini, ara li toca el torn a Joan Arnella i la seva escola TAC (Técnicas Automovilísticas de Conducción); ell va ser capaç d’oferir cursos a particulars, però per a mi va ser el gran “inventor” de les escoles apadrinades per les marques d’automòbils: BMW motos i cotxes, Ford, Porsche, Jaguar, Mazda, etc.

I un altre fita molt important: establir una relació professional amb un pilot de motos de gran renom internacional, Dominique Sarron, i crear una escola de conducció de motos, o millor dit de pilotatge, pionera a l’estat espanyol i sense cap mena de dubte d’una qualitat insuperable. Tampoc podem oblidar que va ser el pioner en les escoles de gel a l’estació d’esquí de La Molina.

Juntament amb el RACC i en un Saló de l’Automòbil de Barcelona, donava uns cursos de conducció d’automòbils amb caravanes, que ningú ha replicat mai més en aquell format tan adient entre l’Automòbil Club i el Caravàning. Ja que parlo de caravàning fem una llista de les seves especialitats formatives: turismes, motos, camions, caravanes i una fantàstica escola de monoplaces en el traçat de Calafat i, posteriorment, a Albacete. Sense cap mena de dubte una activitat amb molta diversitat sempre amb un acurat màrqueting com a bandera.

Tot i que personalment no hi he treballat de forma estreta, el vull definir com a exigent, tant amb els alumnes com amb ell mateix i els seus col·laboradors; per saber-ne més he demanat la col·laboració d’una persona molt propera i que sí que ha treballat i copilotat al Joan: Maurici Palouzié, que ho explica així: ”com a formador, en Joan Arnella sabia transmetre a la perfecció els principis bàsics de la conducció esportiva. Principis que tenia interioritzats fins al moll de l’os, i que els aplicava al peu de la lletra. A les classes teòriques aconseguia mantenir l’atenció dels alumnes compaginant exemples carregats d’humor amb la seriositat de les tècniques que estava explicant. Ell no s’havia llegit uns quants libres i els repetia com un lloro, no. Ell sabia perfectament de què parlava perquè ho havia experimentat en la competició, i ho explicava amb passió”.

Com a complement de que no ens deixava passar ni una i sempre volia el millor, en Maurici ho documenta amb aquesta anècdota: ”el primer dia que vaig anar a l’Escola TAC com a monitor, a Sils, els alumnes estaven fent un eslàlom amb cons sobre una explanada de terra. En un moment donat, en Joan em va dir ”agafa el 124 i ves a posar benzina...”, i després d’uns segons de pausa va afegir: ”...però fes l’eslàlom”. Jo no l’havia fet abans, però em va sortir brodat davant de tots els alumnes, no vaig tocar cap con, enllaçant-los amb suaus derrapatges. Vaig tenir la sensació d’haver superat un examen”.

En Joan amb TAC ha passat per moltes ubicacions tant de caràcter fixe com itinerant: Sils, Can Padró, Calafat, Albacete i segur que me’n deixo un grapat. Ell va iniciar la construcció de la pista de l’escola de conducció del RACC, a Montmeló, però no va arribar a inaugurar-lo per unes desavinences amb el club. D’aquesta escola ja en parlarem en properes aportacions.

Parlar d’en Joan i no esmentar a en Pere, el seu germà, amb qui vàrem col·laborar plegats en pràcticament tota la seva trajectòria professional, no seria just i tampoc podem oblidar a en Vicenç Nubiola, la seva mà dreta en formació.

Segueixo convençut que s’ha de destacar, per ser-hi ja hi és, el seu nom en lletres majúscules en la historia de les Escoles de Conducció Segura del nostre país i si busquem tres adjectius per lloar la seva figura diríem que tècnicament molt exigent, visionari de nous mercats i molt acurat amb les marques que li donaven el seu suport.

I confio que si aquestes línies arriben al seu poder pugui exercir el dret a rèplica i ampliar les dades que segur que amb el temps m’han passat per alt.

© Albert Alumà Carreras
27 de maig de 2025
JAS Info Service

- - - - - - - - - - Versión en castellano - - - - - - - - - -

Joan Arnella y la escuela TAC

Por Albert Alumà.

En esta segunda entrega sobre las escuelas de conducción segura quiero destacar una persona a la cual creo no se ha valorado suficientemente por sus aportaciones en el que podemos definir como marco global de las escuelas de conducción.

En la anterior aportación destacábamos la creatividad de Antonio Zanini, ahora le toca el turno a Joan Arnella y su escuela TAC (Técnicas Automovilísticas de Conducción); él fue capaz de ofrecer cursos a particulares, pero para mí fue el gran “inventor” de las escuelas apadrinadas por las marcas de automóviles: BMW motos y coches, Ford, Porsche, Jaguar, Mazda, etc.

Y otro hito muy importante: establecer una relación profesional con un piloto de motos de gran renombre internacional, Dominique Sarron, y crear una escuela de conducción de motos, o mejor dicho de pilotaje, pionera en el estado español y sin ningún tipo de duda de una calidad insuperable. Tampoco podemos olvidar que fue el pionero en las escuelas de hielo en la estación de esquí de La Molina.

Junto con el RACC y en un Salón del Automóvil de Barcelona, daba unos cursos de conducción de automóviles con caravanas, que nadie ha replicado nunca más en aquel formato tan adecuado entre el Automóvil Club y el Caravaning. Puesto que hablo de caravaning hagamos una lista de sus especialidades formativas: turismos, motos, camiones, caravanas y una fantástica escuela de monoplazas en el trazado de Calafat y, posteriormente, en Albacete. Sin ningún tipo de duda una actividad con mucha diversidad siempre con un cuidadoso marketing como bandera.

A pesar de que personalmente no he trabajado de forma estrecha con él, lo quiero definir como exigente, tanto con los alumnos como con él mismo y sus colaboradores; para saber más he pedido la colaboración de una persona muy próxima y que sí ha trabajado y copilotado a Joan: Mauricio Palouzié, que lo explica así: ”como formador, Joan Arnella sabía transmitir a la perfección los principios básicos de la conducción deportiva. Principios que tenía interiorizados muy adentro y que los aplicaba al pie de la letra. En las clases teóricas conseguía mantener la atención de los alumnos compaginando ejemplos cargados de humor con la seriedad de las técnicas que estaba explicando. No se había leído unos cuántos libros y los repetía tal cual, no. Él sabía perfectamente de qué hablaba porque lo había experimentado en la competición, y lo explicaba con pasión”.

Como complemento de que no nos dejaba pasar ni una y siempre quería lo mejor, Maurici lo documenta con esta anécdota: ”el primer día que fui a la Escuela TAC como monitor, en Sils, los alumnos estaban haciendo un slalom con conos sobre una explanada de tierra. En un momento dado, Joan me dijo ”coge el 124 y ve a poner gasolina...”, y después de unos segundos de pausa añadió: ”...pero haz el slalom”. Yo no lo había hecho antes, pero me salió bordado ante todos los alumnos, no toqué ningún cono, enlazándolos con suaves derrapes. Tuve la sensación de haber superado un examen”.

Joan con TAC ha pasado por muchas ubicaciones tanto de carácter fijo como itinerante: Sils, Can Padró, Calafat, Albacete y seguro que me dejo un puñado más. Él inició la construcción de la pista de la escuela de conducción del RACC, en Montmeló, pero no llegó a inaugurarlo por unas desavenencias con el club. De esta escuela ya hablaremos en próximas aportaciones.

Hablar de Joan y no mencionar a Pere, su hermano, con quién colaboramos juntos en prácticamente toda su trayectoria profesional, no sería justo y tampoco podemos olvidar a Vicenç Nubiola, su mano derecha en formación.

Sigo convencido que se tiene que destacar su nombre en letras mayúsculas en la historia de las Escuelas de Conducción Segura de nuestro país y si buscamos tres adjetivos para alabar su figura diríamos que técnicamente es muy exigente, visionario de nuevos mercados y muy aplicado con las marcas que le daban su apoyo.

Y confío que si estas líneas llegan a su poder pueda ejercer el derecho a réplica y ampliar los datos que seguro que con el tiempo me han pasado por alto.

© Albert Alumà Carreras
27 de mayo de 2025
JAS Info Service

Raimon d'Abadal, 29 • 08500 Vic | 938 852 256 | jas@jas.es